×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
כמה דברים האסורים לעשות ביום טוב ואיזה מהם מותרים על ידי שינוי, ובו י״א סעיפים
(א) מוֹלְלִין מְלִילוֹת וּמְפָרְכִין קִטְנִיּוֹת כְּדַרְכָּן, בְּיוֹם טוֹב; וּמְנַפֵּח מְעַט מְעַט וְאוֹכֵל, וַאֲפִלּוּ בְּקָנוֹן וְתַמְחוּי, אֲבָל לֹא בְּטַבְלָה וְלֹא בְּנָפָה וְלֹא בִּכְבָרָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ט״ו
(א) מוללין מלילות ומפרכין קטניות בי״ט וכו׳ מימרא דרבה בפ׳ קמא דביצה (ביצה יב:) והא דתניא המולל מלילות מעי״ט למחר מנפח על יד על יד ואוכל ואפילו בקנון ואפילו בתמחוי אבל לא בטבלא ולא בנפה ולא בכברה מסיק בגמרא דה״ה דביום טוב שרי למלול אלא איידי דתנא רישא דברייתא מע״ש תנא נמי סיפא מעי״ט ופירש״י דמפרכים היינו שמפרך השרביטין ומוציא הזרע: מוללין מלילות. דיש כלאחר יד הוא: מלילות של חטין. שמוללן בידיו כשהם רכים: על יד על יד. מעט מעט: אבל לא בטבלא וכו׳. דמיחזי כמאן דעביד לצורך מחר שאין דרך לעשות בכלים הללו אלא הרבה:
וכתב הר״ן מוללין מלילות דדש כלאחר יד הוא ואפילו בשבת לאו איסורא מדאורייתא הוא אלא מדרבנן ובי״ט לא גזור וכתב הרב המגיד בפ״ג סובר רבי׳ שביום טוב מולל כדרכו בלא שינוי וכן דעת ההלכות ומה שאמר כיצד מולל והצריכו שינוי הוא בשבת דוקא ואע״פ שיש חולקין כן עיקר עכ״ל וגם הר״ן כתב בפרק קמא דביצה שלדעת קצת כי אמרינן מוללין בי״ט דוקא על ידי שינוי אבל בשבת אסור אפי׳ ע״י שינוי והוכיח שאין כן דעת הרי״ף אלא בי״ט מותר למלול אפי׳ שלא ע״י שינוי ונראה מדברי הר״ן שגם הוא סובר כך וכן הוא דעת הרא״ש בפ׳ מפנין והכי נקטינן:
(א) האם מותר לעשות גבינה ביו״ט. הב״י בסעיף ה, כתב בזה כמה דברים, ועי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ תצה,א, גבי בונה ביו״ט.
האם מותר לגזוז את הירק במספריים שלו. הטוש״ע בסעיף ו, אסרו, על פי הברייתא בביצה לד., והכי גרסי נמי רש״י שם ד״ה ואין גוזזין הירק, ור״ח ד״ה ת״ר מולגין, והרי״ף בעמוד נה, והר״ן וריב״ב שם על הרי״ף, והרא״ש שם ה,טז, והרמב״ם בהל׳ יו״ט ג,ז, והמ״מ שם, סמ״ג בלא תעשה עה, וסמ״ק מצוריך במצוה קצב אות שמו, אמנם בה״ג בהל׳ יו״ט בעמוד ריט, גריס וגוזזין, דהיינו דמותר.
מה הם קונדס ועכביות. סמ״ג בלא תעשה עה, הביא מהמדרש דקונדס היינו קוץ המוזכר בקרא, ועכביות היינו דרדר המוזכר בקרא.
המביא משא ביו״ט ישנה מבחול ואע״פ שהשינוי הוא להחמיר ואין בו צד להקל. כ״כ סמ״ג בלא תעשה עה.
(א) ושם נתבאר דרבים חולקים על רבינו וס״ל דמותר ליטול האוכל מתוך הפסולת אף אם הפסולת מרובה דלא אמרינן דבטיל לגביה:
(ב) וא״ז כתב בשם ריב״א דאינו אסור אלא ממקום למקום אבל מבית לבית באותו העיר מותר:
(ג) במהרי״ל כתב דמוהר״ש היה מולח כמה חתיכות צנון ביחד כדי לאוכלן אחר כך ומהרי״ל היה אוסר להטביל רק אחת כדינו בשבת וכמה שאמר לעיל סימן שכ״א:
(א) מוללין מלילות וכו׳ מימרא דרבא בפ״ק דביצה ומשמע מפירוש רש״י לשם דביום טוב דוקא ע״י שינוי שרי למלול אבל בשבת אסור אפי׳ ע״י שינוי וכן פי׳ התוספות לשם וכך היא דעת בעל המאור אבל דעת הרי״ף דביום טוב מותר למלול בלא שינוי וכבר ביאר הרמב״ן בספר המלחמות לשם שכן הוא העיקר וכן היא דעת הרמב״ם בפ״ג מהלכות יום טוב כמו שכתב הרב המגיד גם מדברי הר״ן לשם נראה שהוא סבור כן וכן היא דעת הרא״ש בפרק מפנין ואחריהם נמשך רבינו דלמעלה בסי׳ שי״ט לענין שבת כתב דמולל בשינוי מעט בראשי אצבעותיו וכאן כתב בסתם מוללין מלילות משמע אף בלא שינוי והכי נקטינן:
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ט״ו
(א) מימרא דרבא ביצה י״ב
(ב) ברייייתא שם
(א) מוללין מלילות – פי׳ שבידו ימלול החטים כשהם רכים דהוה דש כלאחר יד ומפרכין קטניות היינו השרביטין ומוציא הזרע ובשבת צריך שינוי במלילה כמ״ש סי׳ שי״ט בי״ט לא גזרו. אבל לא בטבל׳ דמיחזי כמאן דעביד לצורך מחר שאין דרך לעשות בכלים הללו אלא הרבה.
(א) מוללין כו׳. ויש מחמירין למלול בשינוי בראשי אצבעותיו כמ״ש סי׳ שי״ט ס״ו (הר״ן):
בי״ט הגה ע״ז והטעם שהיה אפשר לעשות הגבינה וחמא׳ מאתמול דגבינה של אתמול חשובה משל היום ע״כ יש איסור בורר בגבינה וחמאה אפילו ע״י עכו״ם אסור דאמיר׳ לעכו״ם כה״ג הוי שבות אפילו בדבר שאין בו אלא איסור דרבנן (ב״י ריב״ש):
הקונדס כו׳ פי׳ מיני ירקות המרים
(א) [לבוש] מותר וכו׳. פירוש בלא שינוי דראשי אצבעותיו אף דבסימן שי״ט סעיף ו׳ בעינן שינוי התם בשבת מיירי וכן משמע בבית יוסף וים של שלמה וב״ח:
(א) מלילות וכו׳ – ויש מחמירין למלול בשינוי בראשי אצבעותיו כמ״ש סי׳ שי״ט סעיף ו׳. הר״ן וט״ז מיקל:
(ב) קטניות – היינו השרביטין ומוציא הזרע. וכתב היש״ש דאסור להניח קטניות או שאר זרעונים במים שיציף הפסולת למעלה או שיפול העפר למטה:
(א) אין מוללין כו׳ – ומפ׳ מש״ש י״ג ב׳ כיצד מולל קאי אשבת אבל בי״ט א״צ שינוי ועסי׳ שי״ט ס״ו ומש״ש:
(א) מוללין מלילות – פי׳ שבידו ימלול החטים כשהם רכים דהוי דש כלאחר יד ובשבת צריך שינוי במלילה דהיינו בראשי אצבעותיו כמ״ש סי׳ שי״ט וביו״ט כשהוא רוצה לאכלן לא גזרו וזהו שכתב כדרכן ביו״ט:
(ב) ומפרכין קטניות – היינו השרביטין ומוציא הזרע מהן:
(ג) כדרכן ביו״ט – ויש מחמירין דוקא בשינוי בראשי אצבעותיו:
(ד) ואפילו בקנון ותמחוי – מבואר לעיל בסימן שי״ט ס״ו ע״ש וביו״ט הקילו:
(ה) אבל לא בטבלא וכו׳ – דמחזי כמאן דעביד לצורך מחר שאין דרך לעשות בכלים הללו אלא הרבה:
(א) [סעיף א׳] מוללין מלילות וכו׳ פי׳ מלילות של חטין שמולל בידיו כשהן רכים. ומפרכין קטניות השרביטין ולהוציא הזרע. דדש כלאחר יד הוא ואפי׳ בשבת לאו דאו׳ הוא אלא מדרבנן וביו״ט לא גזור. רש״י ביצה י״ב ע״ב. ב״י. ט״ז סק״א:
(ב) שם. מוללין מלילות וכו׳ ואעפ״י שהיה אפשר לו למלול מעיו״ט. ר״ז או׳ א:
(ג) שם. כדרכן ביו״ט. ר״ל בלתי שינוי בראשי אצבעותיו ואע״ג דלעיל סי׳ שי״ט סעי׳ ו׳ כתב דצריך שינוי שימלול בראשי אצבעותיו דוקא התם גבי שבת אבל ביו״ט לא גזור. וכתב המ״מ פ״ג ואעפ״י שיש חולקין כן עיקר. וכ״כ הר״ן פ״ק דביצה שלדעת קצת כי אמרינן מוללין מלילות ביו״ט דוקא ע״י שינוי אלא שאין כן דעת הרי״ף דביו״ט מותר למלול אפי׳ שלא ע״י שינוי יעו״ש. והב״ד ב״י וכתב וכ״ה דעת הרא״ש בפ׳ מפנין והכי נקטינן. וזהו שפסק כאן בש״ע מוללין מלילות וכו׳ כדרכן ביו״ט, וכ״פ רש״ל ביש״ש פ״ק דביצה סי׳ ל״ח. וכ״פ הב״ח, ט״ז שם. א״ר או א׳ מיהו המ״א סק״א הביא דעת המחמירין שכתב הר״ן, וכן הר״ז או׳ א׳ הביא דעת המחמירין וכתב ואעפ״י שהעיקר כסברא הראשונה מ״מ אם אפשר לו לעשות כן ע״י שינוי טוב להחמיר ולחוש לסברא האחרונה:
(ד) שם. ומנפח מעט מעט ואוכל. פי׳ הזרעונים אחר שנתפרקו מהשבלים ועדיין הם מעורבים עם המוץ מותר לנערן מידו הא׳ לידו הב׳ ולנפח מהן המוץ ולא ינפח הרבה ביחד מפני שנראה כמנפח לצורך החול אלא מנפח מעט מעט ואוכל מיד. ר״ז או׳ ב׳:
(ה) שם. ואפי׳ בקנון ותמחוי. קנון כלי הוא ראשו אחד רחב והשני עשוי כעין מרזב קצר ונותן הקטניות בתוך הרחב ומנענע והאוכל מתגלגל דרך המרזב והפסולת נשאר בכלי. ותמחוי הוא קערה גדולה. רש״י ביצה י״ב ע״ב:
(ו) שם. אבל לא בטבלא וכו׳ דמחזי כמאן דעביד לצורך מחר שאין דרך לעשות בכלים הללו אלא הרבה. רש״י שם. ט״ז סק״א:
(הקדמה) בסימן זה מספר דברים שאסרו חכמים לעשות ביום טוב אף על פי שנעשים לצורך הכנת האוכל. רוב האיסורים הם משום שנראים כמעשה חול, וחלקם הותר אם נעשים בשונה מאופן עשייתם בימות החול.
(א) כדרכן ביום טוב – המלילה היא גרעין החיטה בשלב שבו הוא עדיין לח, ואפשר לאוכלו חי. הפעולה המכשירה את המלילה לאכילה היא הפרדת הגרעין מן הגבעול. ובדומה לכך בקטנית, הפרדת הזרע (הנאכל) מן הקליפה נקרא ״פריכה״. פעולות הפרדה אלו אסורות בשבת משום מלאכת דש. ואמנם אסרו חכמים את מלאכת הדישה ביום טוב1, אך לא גזרו על מלאכות ביתיות שלא נעשות לימים הרבה, דוגמת המלילה והפריכה2.
(ב) ומנפח3 מעט מעט ואוכל – לאחר המלילה או הפריכה יש להפריד את הגרעין מהקליפות. הפרדה זו נאסרה בשבת אם היא נעשית בכלי4, וביום טוב מותרת כי הרי היא מלאכה לצורך אוכל; ובכל זאת אסרו חכמים להפריד כמות גדולה, מפני שנראה כבורר לצורך חול.
(ג) ולא בכברה – הקנון והתמחוי הינם כלים שניתן להיעזר בהם לצורך הברירה. אולם הם אינם כלים המיוחדים לכך5, אלא דרך הבוררים לברור בנפה ובכברה או לפזר את הגרעינים על השולחן (הנקרא ״טבלה״). ואסרו חכמים הפרדה זו ביום טוב בכלי המיועד לברירה, שנראה כבורר למחר, והתירו רק בכלי העזר שאינם מיוחדים לכך.
1. כפי שראינו בסימן תצ״ה ס״ק ז.
2. וגם בשבת אין בזה איסור תורה, כי עיקר דישה היא בכלי ובשדה. ובשבת לא התירו חכמים כדרכו, אך התירו לאחר יד. ועיין בשו״ע וברמ״א שי״ט, ו.
3. הביא הערוך (ערך נף) שני פירושים למילה זו. הראשון – כמו מנפה בה׳ (וכך הגרסה במשנה מעשרות פ״ד מ״ה). השני – מנפח בפה, כלומר נושף. לשון ״ויפח באפיו״. הטור כאן כתב ״מנפה מעט מעט.⁠״ ובלשון השו״ע קשה להכריע. אם כפירוש השני, אזי ״מנפח מעט״ בפיו, ואפילו בכלי שאינו מיוחד, אך לא בכלי מיוחד. ואם כראשון, כך שיעור דברי המחבר: מנפה מעט (אולי ביד) ואוכל, ואפילו בכלי שאינו מיוחד, אך לא בכלי המיוחד (הערת העורך).
4. והותרה רק ביד אחת. ראה שו״ע שי״ט, ז.
5. על פי רש״י (בשבת עד ע״א) הקנון הוא מעין צינור הרחב בצד אחד וצר בצידו השני, וכשמעבירים בו את הגרעינים אזי רוב הפסולת נשארת בו. והתמחוי הוא קערה גדולה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ב) הַבּוֹרֵר קִטְנִיּוֹת בְּיוֹם טוֹב בּוֹרֵר כְּדַרְכּוֹ בְּחֵיקוֹ וּבְתַמְחוּי, {אִם רוֹצֶה לְאָכְלוֹ בּוֹ בַּיּוֹם (הַמַּגִּיד פ״ג)}, אֲבָל לֹא בְּטַבְלָה וְלֹא בְּנָפָה וְלֹא בִּכְבָרָה. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, כְּשֶׁהָאֹכֶל מְרֻבֶּה עַל הַפְּסֹלֶת; אֲבָל אִם הָיְתָה הַפְּסֹלֶת מְרֻבָּה עַל הָאֹכֶל, בּוֹרֵר אֶת הָאֹכֶל וּמַנִּיחַ אֶת הַפְּסֹלֶת. וְאִם הָיָה טֹרַח בִּבְרֵרַת הַפְּסֹלֶת מִן הָאֹכֶל יוֹתֵר מִטֹּרַח בְּרֵרַת הָאֹכֶל מִן הַפְּסֹלֶת, אַף עַל פִּי שֶׁהָאֹכֶל מְרֻבֶּה בּוֹרֵר אֶת הָאֹכֶל וּמַנִּיחַ אֶת הַפְּסֹלֶת. {הַגָּה: וְלוּזִים וּבָטְנִים שֶׁנִּשְׁתַּבְּרוּ וַעֲדַיִן בִּקְלִפֵּיהֶם, לֹא מִקְרֵי הַקְּלִפָּה פְּסֹלֶת כֵּיוָן דְּאוֹרְחַיְהוּ בְּהָכֵי וַעֲדַיִן מְעֹרָבִין (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ט״ו, רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ט״ו-ט״ז
(ב) הבורר קטניות או שאר דבר אם יש טורח בברירת האוכל וכו׳ עד דלא מיקרי פסולת מרובה כיון דאורחיוהו בהכי והוי כמו שומר לפרי הכל נתבאר בסי׳ שי״ט ודע דבנפה וכברה אסור לברור בי״ט והכי תנן בהדיא בפ״ק דביצה (יד.) ולא חשש רבי׳ לכתבו פה לפי שסמך על מ״ש גבי מוללין מלילות:
וכתב הרב המגיד בפ״ג שכתב הרשב״א שמה שאמרו אבל לא בנפה הוא מפני שיש בה בשבת חיוב חטאת ולא רצו להתירה בי״ט ומתוך הטעם הזה יצא לו שכל מה שיש בשבת חיוב חטאת כגון בורר שלא לאכול לאלתר אלא להניח לבו ביום אפי׳ בי״ט אסור והוא ז״ל נחלק עליו ואומר שאין חילוק בי״ט בין בורר לאלתר לבורר לבו ביום אלא הרי דינו כאופה ומבשל שמותר לאכול בו ביום וזהו שבהלכות ובדברי רבינו לא נזכר חילוק זה כלל עד כאן לשונו: תנן בפרק קמא דביצה רג״א אף מדיח ושולה ובגמרא תניא אר״א ב״ר צדוק כך היה מנהגן של בית ר״ג שהיו מביאין דלי מלא עדשים ומציפין עליו מים ונמצא אוכל למטה ופסולת למעלה והתניא איפכא ל״ק הא בעפרא הא בגילי. ופירש״י מדיח. במים: ושולה. הפסולת שצף למעלה: איפכא. אוכל למעלה ופסולת למטה: עפר. למטה מן האוכל: גילי. קש למעלה מן האוכל וכתב הרמב״ם בפי׳ המשנה דאין הלכה כר״ג וכ״נ שהוא דעת הפוסקים שלא הזכירו זה וטעמא משום דמשמע דפליג את״ק והלכה כת״ק דסתם לן תנא כוותיה אבל ר״י פסק כר״ג ונראה שטעמו משום דאר״א ב״ר צדוק היו נוהגים בית ר״ג וכו׳ ומעשה רב:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) הבורר קטניות כו׳ ומ״מ לוזים כו׳ הרא״ש שם עיין במ״ש למעלה בסימן שי״ט בס״ד:
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ט״ו, רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ט״ו-ט״ז
(ג) משנה שם י״ד וכב״ה
(ד) ברייתא כרבן גמליאל וגמרא שם
(ב) בד״א כשהאוכל מרובה כו׳ – אז בורר כדרכו לזרוק הפסולת אבל אם היה הפסולת מרובה כו׳ בטור כתוב בזה דאסור אפי׳ לטלטלו שהאוכל בטל ברוב הפסולת כדפרכי׳ בגמ׳ אוכל מרובה מי איכא מאן דשרי פי׳ אפי׳ לטלטל ע״כ צריך שיהיה עכ״פ אוכל מרוב׳ ואז בטורח תליא מלתא דאם יש טורח בברירת הפסולת יותר מן ברירת האוכל דהיינו שהפסולת הוא דק אז לא יברור הפסולת אלא האוכל אבל כאן הוא ל׳ הרמב״ם דאף ברוב פסולת שרי לברור האוכל ובשני פעמים מצינו בורר אוכל א׳ אם אוכל מועט והשני אפי׳ באוכל מרובה כגון שהפוסלת דק וטירחתו מרוב׳ ולד״ה אם האוכל והפסולת שוין בכמותן ובטירחתן בורר כדרכו דהיינו זורק הפסולת אלא דנראה דהרשות לברור איזה שרוצה אבל אם כמות הפסולת והאוכל שוין והאוכל הוא דק אז אסור לברור האוכל כמו שיש איסור לברור הפסולת אם הוא דק ובכ״מ מיישב הגמ׳ אליבא דהרמב״ם במה דפרכי׳ פסולת מרובה מי איכא מאן דשרי ה״ק פשיטא דצריך לברור האוכל.
(ג) לא מקרי פסולת כיון דאורחייהו כו׳ – הג״ה זו שלא בדקדוק דאע״ג דבאשר״י כתוב ג״כ כל׳ זה מ״מ אין פי׳ דלא יהיו פסולת כלל דודאי קרוים הקליפות פסולת אלא דהטור כ׳ לפי שטתו דבפסולת מרובה אסור לטלטל משום דהאוכל בטל ברוב והוה ככולו פסולת ע״ז כ׳ דבלוזים ובטנים מותר עכ״פ בטלטול ולא בטיל האוכל וצריך לברור האוכל דוקא כ״כ הטו׳ בהדיא כאן ובסי׳ שי״ט דלא מקרי פסולת מרובה אבל עכ״פ פסולת מקרי. וכאן בש״ע שפסק כדברי הרמב״ם דגם בשאר פסולת לא בטיל אוכל ברוב הפסולת אין חילוק בין לוזים ובטנים לשאר פסולת כלל ואגב ריהט׳ לא דק רמ״א בזה. שוב ראיתי דגם רש״ל הלך אחר ל׳ הרא״ש וכ׳ דאין עליו שם פסולת לגמרי ונתן לו מעלה אפי׳ טפי מאוכל מתוך אוכל ובאיזה ענין שרוצה לתקנו מות׳ ואין לזה שום סבר׳ דכיון דבטירחא תליא מילתא ודאי צריך שיברור מה שיש טירחא מועטת. כתב ה׳ המגיד פ״ג שהרשב״א כתב כל שבשבת חייב חטאת אסור בי״ט ולמדו מדאסרו בנפה וכברה ומזה יצא לו שאסור לברור בי״ט כ״א לאכול מיד ולא להניח לבו ביום כמו בשבת סימן שי״ט וכן בשני מיני אוכלין וכבודו במקומו מונח שהרי ברירת פסולת מאוכל אפי׳ ביד חייב חטאת ובי״ט מותר ולא אסרו נפה וכברה אלא דמחזי כבורר לימים רבים וכן פרש״י וזהו שלא הזכירו בי״ט כלל שיהא בורר לאלתר אלא דינו כאופה ומבשל דמותר לבו ביום ע״כ. וק״ל דשאני מבשל שא״א מעי״ט דמפיג טעמו משא״כ בבורר שאפשר מעי״ט ואע״פ שבאוכל נפש עצמו מותר אפי׳ ביכול לעשות בעי״ט היינו מן התורה אבל מדרבנן אסור כמ״ש הר״ן מביאו ב״י סי׳ תק״ו אההיא דאין שונין קמח פרש״י דאפשר מאתמול וכ׳ הר״ן פי׳ לפי׳ ומתס׳ מדרבנן דאלו מדאוריית׳ לא מפלגי׳ באוכל נפש עצמו בין אפשר ללא אפשר וגם תמוה לי מ״ש ה״ה מדלא זכרו בי״ט שלא יברור רק לאכול לאלתר ועוד מדהתירו לברור בי״ט פסולת מתוך אוכל מה שאסור בשבת בחדא מלתא נדחו הני תרי הוכחות דהיינו שהפוסקים לא כתבו דין איסור הברירה ביו״ט שסמכו על מה שהוזכרו בשבת מסתמא כן הוא בי״ט כל שהיה אפשר מעי״ט וא״כ כשהתירו כאן ליקח הפסולת מאוכל היינו לאכול לאלתר כדינו בשבת ובזה חילקו בין פסולת מרובה או איפכא וכ״מ מההיא דבסמוך אין מסננין החרדל במסננת ופרש״י דמיחזי כבורר שמשליך הסובין שלו וראייה עוד מדברי מהרי״ל שזכרתי רסי׳ תצ״ה דבורר אסור בי״ט. ורש״ל כ׳ פ״ק דביצה סי׳ מ״ב על דברי מהרי״ל. ולא אאמין שיצאו דברים אלו מפיו הלא ב״ה מתירין ברירה בי״ט אלא שיש ליזהר לכתחלה למעט בטירח׳ וא״כ טוב ליקח הפירורין הגדולים של מצה שממעט בטירח׳ עכ״ל ונעלם ממנו דעת הרשב״א שכ׳ בהדיא דבורר אסור בי״ט אלא שה׳ המגיד חולק עליו. וע״כ נלע״ד דברי רשב״א עיקר ומ״מ הקושיא שהקשתי בסי׳ תק״ו על דברי הכל בו בפי׳ דברי הראב״ד מכח דברי ה׳ המגיד דכאן היא ק׳ אפי׳ לרשב״א דכאן דהא התם קאי אנפל צרור היום וא״כ הוה א״א מעי״ט ולמה נאסר שם שונין הקמח כיון שא״א בע״א ודאי מותר כמו מבשל ע״ש.
(ב) אם רוצה כו׳. קשה מאי קמ״ל דאפי׳ הכנה בעלמא אסור להכין מי״ט לחבירו כ״ש ברירה לכן נ״ל דצ״ל אפי׳ רוצה לאוכלו בו ביום וה״פ פשיטא כשרוצה לאכלו לאלתר דשרי אלא אפי׳ רוצה לאוכלו לאחר זמן בו ביום דבשבת חייב חטאת עסי׳ שי״ט אפ״ה שרי בי״ט דלא כרשב״א דאוסר לברור לבו ביום וכ״ה בהדיא במ״מ פ״ג ועבסי׳ תק״ו ס״ב:
(ג) טורח יותר. כגון שהפסולת הוא דק מאוד ויש טורח ליקח אותו בידו:
(ד) ולוזים וכו׳. צ״ע דהטו׳ כ״כ לשיטתו שכ׳ אם הפסולת מרובה אסור לטלטלו וע״ז כ׳ דלוזים שרי לטלטל אבל הש״ע פסק כהרמב״ם דלעולם שרי לטלטלם אלא שיש חילוק בברירה וא״כ מ״ש לוזים ובטנים משאר מינים דהא אפי׳ בשני מיני אוכלין שייך ברירה כמ״ש סי׳ שי״ט וביש״ש כתב וז״ל אכן נראה דאינו דומה לבורר אוכל מאוכל דהיינו משום שהם ב׳ מיני׳ או פסול׳ ואוכל אבל הכא מין א׳ הוא ואין שם פסולת עליו ובאיזה ענין שמתקן האוכל מתוך השומר תיקון אוכל בעלמא הוא ואין שם מלאכה עליו עכ״ל, וצ״ע דהא כ׳ הב״י ססי׳ שכ״א בשם הירוש׳ הקולף שומים ובצלים הוי בורר וע״ק כיון דחיישינן לטירחא למה לא נחשב גבי לוזים לטורח לכן נ״ל דגם בלוזים יברור באיזה ענין שקל יותר לברור, כ׳ יש״ש דאסור להניח קטניות או שאר זרעונים במים שיציף הפסולת למעלה או שיפול העפר למטה וכ״מ דעת הרב״י מדהשמיטו בש״ע:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) שרוצה לאוכלם וכו׳. פירוש אף דבשבת אין היתר אלא לאלתר שאני יום טוב דדמי למבשל ומותר כל אותו יום והוא מדברי מגיד שחולק ארשב״א דאוסר גם ביום טוב, והט״ז הסכים לרשב״א משום דאוכל נפש שאפשר מאתמול אסור כמו שכתב בית יוסף סימן תק״ו גבי אין שונין קמח כו׳ ותמה על המגיד, ולעניות דעתי לא קשה מידי דמוכח בסימן תק״ו דרשב״א סבירא ליה דאף באפשר מאתמול מותר שהרי פסק דשונין קמח, והא דאין מרקידין משום שהוא לזמן מרובה, ומכל מקום בסימן תצ״ה מבואר דקיימא לן הכי רק על ידי שינוי מותר. עוד כתב הט״ז דמהרי״ל שכתב שלא יברר פירורי מצה בפסח גדולים מקטנים סבירא ליה כרשב״א ומרש״ל פרק קמא דביצה סימן מ״ב כשחולק על מהרי״ל נעלם ממנו דברי רשב״א, עד כאן, תימא הא רש״ל שם מביא דברי הרשב״א אלא שכתב שדברי מגיד נוטים, גם שאר דברי ט״ז יש לדחות, ומכל מקום יש להחמיר שכן משמע בספר תניא ומרבינו ירוחם דף ל״א וכן מגן אברהם ס״ק ט׳ בסימן תק״ד החמיר כמהרי״ל:
(ג) [לבוש] אפילו לטלטלו וכו׳. צריך עיון דשולחן ערוך פסק דמותר לברור האוכל ועולת שבת דקדק כן ממה שכתב אף על פי שאוכל מרובה וכו׳, ולא דק דכתב השולחן ערוך כן להדיא קודם זה וגם קושייתו כאן ומה דשקול וטרי בסימן שי״ט הוא לחינם למעיין בבית יוסף. גם צריך עיון דבסימן שי״ט כתב הלבוש גופיה שני דעות בזה והמתירין רבים הם, ואפשר דסבירא ליה להחמיר ביום טוב יותר מבשבת לענין מוקצה כמו שכתב סימן תצ״ה, ולדינא העליתי לעיל להקל גם ביום טוב. והנה כשפסולת מרובה אלא שבאוכל שטירחא יותר מבואר בר״ן דבורר האוכל דוקא ובבית יוסף סימן שי״ט הביא דברי הר״ן בטעות עיין שם ודו״ק, וכן משמע מרבינו ירוחם שם שהרי כתב דהפסולת אסור בטילטולו אך מצאתי בתוספתא [ביצה א יד.] בית שמאי אומרים אם היו צרורות מרובין על האוכלין בורר את האוכלין ומניח הצרורות בית הלל אומרים בורר איזה מהן שירצה, עד כאן, ונראה לי דמיירי דצרורות מרובין בכמות אבל מועטין בטירחא דאי צרורות מרובין בטירחא ודאי לכל הפוסקים אין היתר לברור פסולות אם לא שנאמר דפליג אש״ס ודו״ק וצריך עיון. ומתוספתא הנזכר לעיל נמי ראיה לשיטת הרמב״ם דאף שפסולות מרובה בכמות מותר בטילטול:
(ד) [לבוש] מותר לבררם וכו׳. אף לברר פסולת מאוכל כיון דמין אחד הוא ואין שם פסולת עליו תיקון אוכל בעלמא הוא ואין שם מלאכה עליו (רש״ל שם), וכן מוכח מרמ״א שכתב דין דלוזים וכו׳ אף השולחן ערוך סבירא ליה דבכל מיני פסולת מותר לבררן ועולת שבת וט״ז ומגן אברהם חלקו דמכל מקום איכא משום טירחא יתירא, ולעניות דעתי כיון שאינו אלא תיקון אוכל לא חיישינן לטירחא דדוקא היכא דשם פסולת עליו חיישינן לזה והיינו שכתב ואין שם מלאכה עליו, גם מצאתי ראיה מרבינו ירוחם שפסק נמי כשולחן ערוך וכתב נמי דין דלוזים ודו״ק, ועוד נראה לי דאפשר כוונת רש״ל ורמ״א ור״י היכא דפסולת מרובה בכמות ומועטין בטירחא דאז קאמר דמותר בלוזים לברר פסולת אף דבשאר פסולת צריך לברר האוכל כמו שכתבתי בשם הר״ן ור״י לעיל. והנה מגן אברהם הקשה מסוף סימן שכ״א דהקולף שומים ובצלים הוי בורר ונראה לי דלא קשה מידי דשם מיירי שעושה להניח דבזה גם הכא אסור אבל כשקולף לאכול לאלתר מותר אף לברר הפסולת כמו שקולף הקליפה. כתב ים של שלמה שם דאסור להניח קטניות או שאר זרעונים במים שיצוף הפסולת למעלה או שיפול העפר למטה וכן משמע מבית יוסף (מגן אברהם), וצריך עיון דאפשר דמודה הרמב״ם כשאין פסולת רק עפר שאז לוקח המאכל ממנו ומניח העפר למטה דעיקר ברירה אינו אלא בפסולת, גם צריך לעיין בירושלמי הא דתנן בביצה שם בורר כדרכו בחיקו אמר ר׳ חנינה דרבן גמליאל הוא דרבן גמליאל אומר אף מדיחו ושולה משמע דרבן גמליאל לא פליג על תנא קמא וזה סייעתא לרבינו ירוחם שהביא בית יוסף, וצריך עיון על הרמב״ם מיהו בסימן שי״ט סעיף ח׳ משמע לאיסור והוא משנה בשבת דף ק״מ ויש לחלק וצריך עיון:
(ה) [לבוש] דמחזי כבורר וכו׳. ובורר ממש לא הוי שגם הפסולת ראוי לאכילה:
(ו) [לבוש] מפני שמכבהו וכו׳. בשבת דף קל״ד פריך מאי שנא מבשרא אגומרי ומשני התם לא אפשר הכא אפשר פירש רש״י לא אפשר לצלות מאתמול דביומא שביחא טפי אבל חרדל אפשר מאתמול, עד כאן, והט״ז לא עיין בפירוש רש״י וכן בסוף דברי רמב״ן במלחמת ה׳ בזה לא ירד עיין שם, גם מה שכתב דבשרא אגומרא הוי מפיג טעם וכן מבואר בבית יוסף סימן תקי״א, עד כאן, לא דק דהבית יוסף מיירי להדיא מעישון פירות אבל בבשרא אגומרי אינו מפיג טעם כדמוכח מפירוש רש״י שם וכל הפוסקים. זה לשון מגן אברהם כתב הב״ח אם היה טרוד בערב יום טוב ולא היה יכול לעשות מותר לעשותו ביום טוב מיהו בסימן תק״ד סעיף א׳ משמע דאסור במלח ואפשר דהכי נמי קאמר על ידי שינוי, עד כאן, ויש לומר דשאני מלח דכל הקדירות צריכין לה לא חילקו, אך תימא על מגן אברהם הא הב״ח פסק להיפך דאף שלא היה אפשר בערב יום טוב אסור כיון שאין בו צורך כי אם למפונקין ואפשר דמדייק מב״ח הא במקומות שכל בני העיר מאכלם בחרדל מותר באי אפשר בערב יום טוב וכן כתב בים של שלמה פרק ב׳ סימן ל״ז ועל זה הקשה מגן אברהם מאי שנא ממלח, מכל מקום תמוה דעיקר פסק הב״ח חסר ועוד דהא לשיטת הרי״ף והרא״ש משמע דבכל ענין אסור כמבואר בב״ח ורש״ל שם, עוד דבספר עבודת הקודש דף מ״א זה לשונו, בשר על גבי גחלים מותר ואין זה כמיתוק החרדל דחרדל ראוי בלא כיבוי גחלת אלא למפונקים ועוד שאפשר בגחלת של מתכות והוא ראוי ומצוי יותר, עד כאן, והיינו שפירש הש״ס הנזכר לעיל הכא אפשר בהכי ומה שכתב והוא ראוי וכו׳ פירש דהא בבשר נמי אפשר לצלות סמוך לגחלים לזה פירש והוא ראוי ומצוי יותר מה שאין כן בבשר ראוי יותר על גבי גחלים, ומכל מקום נשמע לטעם שני דבכל מקומות אסור בחרדל אף באי אפשר מערב יום טוב ועוד הא כתב הרמב״ן דדרכו למתק הרבה כמו בטחינת חיטים אם כן ודאי אסור אפילו באי אפשר מערב יום טוב כמו בטחינה בסימן תצ״ה סעיף ב׳ וכן בפירוש רש״י יש לכוין כן ודו״ק, ועוד הא כתב הרמב״ן דמיתוק החרדל תיקון הוא ואינה בכל אפיה ובישול אלא בטחינת החיטים ובענין שאמרו הכל צריכין תיקון חרדל צריך למתוק חיטים צריך לטחון אפילו אדם צריך תיקון ולכך אסרוהו, עד כאן, הרי דדמי ממש לטחינה. ואגב אזכיר מה שתמה הב״ח על רמב״ן הנזכר לעיל דאפיה היא תיקון טפי מטחינת חיטים, עד כאן, כמדומה שלא ראה מה שכתב הר״ן ריש פרק אין צדין בשם הרמב״ן עיין שם וקיצרתי:
(ג) בו ביום – אפילו אינו רוצה לאכול לאלתר דבשבת חייב חטאת כמ״ש סי׳ שי״ט אפ״ה שרי בי״ט עמ״א:
(ד) ובטנים – וט״ז ומ״א כתבו דאין חילוק בין אלו לשאר פסולת ע״ש:
(ב) ס״ב אם רוצה כו׳ – עמ״א דלא כרשב״א כו׳ ולמד הרשב״א ממה שאסרו בנפה וכברה משום דחיוב חטאת בו ודחה המ״מ דבריו הא דפסולת מתוך האוכל אפי׳ לאלתר וביד חייב חטאת ואפ״ה מותר ולא אסרו נפה וכברה אלא משום דמחזי כבורר לימים מרובים ע״ש:
(ג) בד״א כו׳ – שהרמב״ם מפ׳ מי איכא מאן דשוי על ברירת הפסולת:
(ד) ולוזים – עמ״א:
(א) (ט״ז סק״ג מביאו ב״י בר״ס תק״ו כצ״ל:
(ב) (שם) סימן מ״ב כתב על דברי מהרי״ל כצ״ל:
(ו) בורר כדרכו – הפסולת מן האוכל וא״צ לשנות לברור האוכל מן הפסולת דכיון שהאוכל מרובה וכדלקמיה טוב למעט בטרחא ולברור הפסולת שהוא המועט:
(ז) אם רוצה לאכלו בו ביום – לא אתי לאפוקי אם דעתו לאכול למחר דבזה פשיטא דאסור לעשות שום הכנה מיו״ט לחבירו אלא אשמועינן דאפילו אין דעתו לאכול לאלתר כ״א לאחר זמן דבשבת כה״ג חייב חטאת אפילו בורר אוכל מן הפסולת וכ״ש בפסולת מן האוכל קמ״ל דשרי דאין איסור בורר ביו״ט בזה מן התורה כיון שהוא צורך אוכל נפש בו ביום וכאופה ומבשל דמי רק בנפה וכברה אסרו חכמים משום דמחזי כמאן דעביד לצורך מחר דדרך ברירה בכלים הללו לעשות לימים הרבה וכמו שכתבנו לעיל בס״א [מ״א וש״א]:
(ח) כשהאוכל מרובה – דאז טוב יותר לברור הפסולת שטרחתו מעוטה ואם הם שוין בכמותן בורר איזה מהם שירצה אכן אם האוכל הוא דק יברור הפסולת:
(ט) טורח וכו׳ יותר – כגון שהפסולת הוא דק מאוד ויש טורח רב לבררם:
(י) לא מקרי הקליפה פסולת – וכמין אחד דמי ובאיזה ענין שמתקן האוכל מתוך השומר תיקון אוכל בעלמא הוא ויכול לברור אחד מחבירו איזה שירצה ועיין באחרונים שהסכימו דמ״מ אף בכאן יברור איזה שקל יותר לו לברור:
הבורר קטניות – מכאן קשה על האי מ״ד לעיל סימן תק״ו ס״ב בהג״ה דאסור ליטול צרור בידים והרי הכא מבואר דביו״ט בורר כדרכו וכבר רמז זה הט״ז שם וכן האריך להקשות שם המאמר מרדכי ונהר שלום וכן עמד ע״ז הגר״ז ובמשנה ברורה שם פירשתי טעם האי מ״ד משום דגבי צרור אפילו בחול דרך ליטלו שלא בכלי והוא מח״א עי״ש והגר״ז כתב לחלק דלא התירו חכמים בורר כדרכו אלא בקטניות שאין דרך להכין לימים רבים אבל לא חטין שדרכו להכין לימים רבים [וכן מצאתי קצת סמך לזה בביצה דף י״ג לחלק בין תבואה לקטניות עי״ש ברש״י ד״ה אבל קטניות שכתב דיש ב״א הרבה שאין חובטין אותן יחד אלא כדי קדירתן והרא״ה כתב שם וז״ל שאין דרך לתקנו כולן כאחד אלא כדי קדירתו עכ״ל וממילא פשוט דגם הברירה אינו אלא ליומו ולכאורה יש יחד אלא כדי קדירתן והרא״ה כתב שם וז״ל שאין דרך לתקנו כולן כאחד אלא כדי קדירתו עכ״ל וממילא פשוט דגם הברירה אינו אלא ליומו ולכאורה יש ראיה לזה גם מדברי הרמב״ם פ״א הלכה ז׳ שכשחשב שם גם בורר במלאכות שאסרו חכמים ביו״ט הזכיר שם חיטין ויש לדחות דכונתו שם ע״י כלי דאסור וכמו שפסק השו״ע אבל לא ביד ובקנון ובתמחוי וחטין דנקט לאו דוקא] וכתב שכן מבואר בשמ״ק ריש פרק אין צדין בשם הרמב״ן ולפ״ז בדגן יהיה אסור לברור אפילו ביד:
אם רוצה לאכלו בו ביום – עיין מ״ב הטעם דכאופה ומבשל דמי כן הוא דעת מגן אברהם וש״א בשם המ״מ דבורר הוא מהמלאכות המותרות ביו״ט לגמרי דלא כדעת הרשב״א. והנה הט״ז מצדד להלכה כדעת הרשב״א דדוקא לאלתר שרי אבל לא להניח דכיון שבשבת חייב חטאת אסור ביום טוב ותמהו עליו האחרונים [פמ״ג ובית מאיר ונהר שלום וש״א] דלפי מאי דקי״ל לעיל בסימן שי״ט דבשבת אם בורר פסולת מתוך אוכל אפי׳ לאלתר חייב א״כ ע״כ כיון שהתירו חכמים ביו״ט לברור פסולת מתוך אוכל הוא משום דאין שייך כלל בורר ביו״ט דהוא כאופה ומבשל וכדעת המ״מ [והרשב״א אפשר דאזיל לשיטתו דס״ל דגם בשבת אם בורר לאלתר אין חייב חטאת וכדמשמע בעבודת הקודש] וא״כ אפילו להניח לבו ביום שרי אכן מה דהעיר דצריך לאסור מטעם דהיה אפשר לעשות מבעוד יום לכאורה הדין עמו בזה דהא כן מבואר ברמ״א סי׳ תצ״ה ס״ג לדעת היש מחמירין דאפילו באוכל נפש עצמו כל שאפשר לעשותו מבע״י אסור כ״א ע״י שינוי ואם כן בעניננו הא דמתירין פסולת מתוך אוכל דוקא כשלא היה יכול לברור מבע״י וכ״כ באמת החמד משה [אלא דכתב דלאלתר מותר בכל גווני כהט״ז וזה אינו מובן דבשבת פסולת מתוך אוכל אפי׳ לאלתר חייב] אכן מסתימת השו״ע והרמ״א משמע דיש להקל בעניננו בכל גווני והטעם אפשר לענ״ד לומר דכיון דע״י שינוי כתב שם הרמ״א שמותר וכאן דבלא״ה לא התירו אלא ע״י קנון ותמחוי י״ל דזה חשיב שינוי דכדרכו הוא דוקא ע״י נפה וכברה ואף דאין זה שינוי גמור דבשבת בפסולת מתוך אוכל חייב אף בזה מ״מ לענין יו״ט חשיב שינוי וכ״ש אם בורר ביד וכעין מה שכתב הר״ן ריש פרק א״צ גבי מלח עי״ש אח״כ מצאתי שכ״כ בס׳ נהר שלום ובס׳ שלחן עצי שטים וכן בעבודת הקודש להרשב״א משמע גם כן דזה חשיב שלא כדרכו וכן מוכח ג״כ במאירי שכתב בענין זה דאפילו אפשר מבע״י שרי ודעתו מבואר בכמה מקומות בספרו דס״ל כדעת היש מחמירין הנ״ל דאף באוכל נפש אסור מדרבנן כל שאפשר מבעוד יום וע״כ כמו שכתבנו דזה חשיב שינוי. היוצא מדברינו דהנוהג להקל לברור קטניות פסולת מתוך אוכל אף שהיה אפשר מבעוד יום יש להם על מי לסמוך ואף בבורר להניח לסעודה אחרת [או בע״ש על שבת ועל ידי עירוב תבשילין] ומ״מ לכתחלה נכון בכגון זה שהיה אפשר לו מבעוד יום לברור האוכל מתוך הפסולת דזהו בודאי חשיב שינוי וכמדומה שכן נוהגין העולם:
(ז) [סעיף ב׳] הבורר קטניות ביו״ט. המעורבים עם עפרורית או עם מוץ שלהם. ר״ז או ג׳:
(ח) שם. בורר כדרכו וכו׳ הפסולת מתוך האוכל אם האוכל מרובה. עו״ש או׳ ב׳:
(ט) שם הגה. אם רוצה לאכלו בו ביום. כלומר אפי׳ אינו רוצה לאכלו לאלתר מותר והרי דינו כמו שהתירו לאפות ולבשל ולאכול בו ביום. עו״ש שם. מ״א סק״ב וכתב ודלא כרשב״א דאוסר לברור לבו ביום יעו״ש. וכ״כ ישי״ע או׳ א׳ מאמ״ר או׳ א׳ והשיג על הט״ז סק״ג שהסכים לדברי הרשב״א וכן השיג עליו החמ״מ או׳ א׳ והנה״ש או׳ א׳ יעו״ש וכ״פ ח״א כלל פ״ב או׳ ב׳ מ״ב או׳ ז׳ ועיין בישי״ע סי׳ ת״ק או׳ ב׳ שהעלה דדוקא פסולת מתוך האוכל יש היתר יותר ביו״ט מבשבת אבל בשני מיני אוכלין הדין הוא ביו״ט כמו בשבת ואסור לברור רק כדי לאכול לאלתר ולא לאחר זמן יעו״ש הטעם. והב״ד מק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ב׳ תו׳ חיים על ח״א שם או׳ א׳ עה״ש על קיצור הש״ע סי׳ צ״ח או׳ ט׳ ועיין לקמן או׳ ט״ז:
(י) שם. אבל לא בטבלא וכו׳ והטעם כבר כתבנו לעיל או׳ ו׳ יעו״ש.
(יא) שם. בד״א כשהאוכל מרובה על הפסולת. לפיכך הצריכו אותו לברור הפסולת כדי למעט הטורח ביו״ט. ר״ז או׳ ד׳:
(יב) שם. בד״א כשהאוכל מרובה וכו׳ ואם האוכל והפסולת שוין בכמותן ובטרחתם בורר כדרכו דהיינו זורק הפסולת אלא דנראה דהרשות לברור איזה שרוצה אבל אם כמות הפסולת והאוכל שוין והאוכל הוא דק אז אסור לברור האוכל כמו שיש איסור לברור הפסולת אם הוא דק. ט״ז סק״ב. חמ״מ שם. ר״ז שם. מק״ק שם או׳ ה׳ מ״ב או׳ ח׳:
(יג) שם. ואם היה טורח בברירת הפסולת וכו׳ כגון שהפסולת הוא דק מאד ויש טורח ליקח אותו בידו. ר״ז שם. מ״ב או׳ ט׳:
(יד) שם. אעפ״י שהאוכל מרובה וכו׳ וכן אם הפסולת מרובה על האוכל אעפ״י שיש טורח בברירת האוכל מברירת הפסולת כגון שהאוכל הוא דק מאד צריך לברור את האוכל ולהניח את הפסולת כיון שכמות הפסולת מרובה על כמות האוכל. ר״ז שם:
(טו) שם הגה. ולוזים ובטנים וכו׳ לא מקרי הקליפה פסולת וכו׳ רבים תמהו על הגה זו דזוהי לדעת הטור דס״ל דאם הפסולת מרובה על האוכל אסור אפי׳ לטלטלו שהאוכל בטל ברוב ולוזים ובטנים אעפ״י שהפסולת מרובה מותרים כיון דאורחייהו בהכי אבל לדעת הש״ע דפסק כהרמב״ם דגם בשאר פסולת לא בטיל האוכל ברובא א״כ אין חילוק בין לוזים ובטנים לשאר מינים שמעורב פסולת בהם ומ״מ לענין דינא מסיק הט״ז סק״ג כיון דבטירחא תליא מילתא ודאי צריך שיברור מה שיש טירחא מועטת יעו״ש. וכן מסיק המ״א סק״ד. ועיין א״ר או׳ ד׳ ונה״ש או׳ א׳ מ״ש ליישב בדברי מור״ם הנז׳ ומ״מ מסיק שם הנה״ש דראוי להחמיר כדברי הט״ז והמ״א שיברור מה שהוא קל יותר. וכ״כ מ״ב או׳ יו״ד. והחמ״מ או׳ ו׳ כתב דלוזים ובטנים דינם כשאר אוכל המעורב עם הפסולת לכל דבר. וכ״מ משאר האחרונים שלא העתיקו דין זה דלוזים דדינם כשאר פסולת עם האוכל לכל דבר. וכ״מ מסתמיות דברי הש״ע. והנ״מ עיין לעיל או׳ י״ד ודו״ק:
(טז) וכתב הר״ז או׳ ה׳ וכ״ז כשלא היה אפשר לו לברור מעיו״ט אבל אם היה אפשר לו לברור מעיו״ט אסור לברור פסולת מתוך האוכל אפי׳ בידו אעפ״י שהאוכל מרובה על הפסולת ויש יותר טורח בברירת האוכל מברירת הפסולת ואפי׳ אוכל מתוך הפסולת אין לו לברור אלא מה שהוא צריך לאכול לאלתר כמ״ש בסי׳ שי״ט לענין שבת לפי שכל מלאכת או״נ שהיה אפשר לעשותה מעיו״ט ולא יהיה בכך הפסד ולא חסרון טעם אסור לעשותה ביו״ט מטעם שנת׳ בסי׳ תצ״ה עכ״ל והוא מדברי הט״ז סק״ג כמ״ש בק״א או׳ ב׳ יעו״ש. וכ״כ מק״ק סי׳ ה׳ או׳ ג׳ אמנם מסתמיות דברי הש״ע ומור״ם ז״ל ושאר האחרונים שכתבנו לעיל או׳ ט׳ משמע דאין לחלק בזה, בין שהיה אפשר לעשות מעיו״ט או לא והטעם כמ״ש הנה״ש או׳ א׳ דכיון דרבנן אסרוה לא אסרו אלא כדרכו בחול והיינו בנפה וכברה אבל כל היכא דבורר בידו הו״ל משני ושרי אפי׳ בורר ומניח יעו״ש. וכ״כ החמ״מ או׳ ב׳ דדעת שאר האחרונים להתיר הברירה בכל ענין לבו ביום. וכ״כ בב״ה להוכיח מכמה פו׳ דאפי׳ היה אפשר מבע״י מותר לברור פסולת מתוך האוכל ואפי׳ בבורר להניח לסעודה אחרת אלא שסיים ומ״מ לכתחלה נכון בכגון זה שהיה אפשר לו מבע״י לברור האוכל מתוך הפסולת דזהו בודאי חשיב שינוי יעו״ש:
(יז) וכתב היש״ש פ״ק דביצה סי׳ מ״ב דאסור להניח קטניות או שאר זרעונים שיציף הפסולת למעלה או שיפול העפר למטה יעו״ש והב״ד מ״א סק״ד וכתב וכ״מ דעת הרב״י מדהשמיטו בש״ע ור״ל דהב״י הביא פלוגתא בזה ומדהשמיטו בש״ע ולא כתב דעת המתיר משמע דס״ל כדעת האוסרים. וכ״פ החמ״מ או׳ ב׳ כדברי היש״ש הנ״ז ר״ז או׳ ו׳ ח״א כלל פ״ב או ד׳ מק״ק שם או׳ ד׳ וכתב שם הר״ז דאפי׳ אם לא היה אפשר לברור מעיו״ט אסור. אבל בשע״ש כתב דוקא באפשר מעיו״ט. והב״ד הפת״ע או׳ ו׳ ועיין לעיל סי׳ תצ״ה סעי׳ א׳ בהגה ודוק:
(ד) הבורר קטניות ביום טוב – סעיף זה עוסק במי שגרעיני קטניות לפניו, ולפני הבישול עליו לברור אותם מהאבנים ומהגרעינים המקולקלים שבהם. הברירה היא מאבות המלאכה האסורות בשבת1, וכבר ראינו2 שאסרו חכמים מלאכות שדרך לעשותן לימים הרבה. ובבורר, מלבד האיסור במה שנראה כמכין למחר אף יש להשתדל להמעיט בטרחה כאשר ניתן, כפי שיתבאר בהמשך הסעיף.
(ה) בורר כדרכו – דרך הבוררים היא להוציא את האבנים והפסולת מן הקטניות ובכך לתקן את הכמות כולה. מלאכה זו הותרה ביום טוב כשאר מלאכות אוכל נפש.
(ו) בחיקו – ברירה בחיקו נעשית על ידי פיזור הגרעינים על בגדוֹ, וניעורם. הפסולת – הקלה מן הגרעינים – נשארת למעלה, והבורר מוציא את הגרעינים ומנער שנית.
(ז) ובתמחוי – קערה גדולה ורחבה. ומנער באותו אופן את הגרעינים כדי להוציא את הפסולת מלמעלה.
(ח) בו ביום – כמובן שאסור לברור לצורך מחרת, כבשאר המלאכות המותרות ביום טוב. אלא שמדגיש הרמ״א שביום טוב מותר לברור לצורך כל היום, ולאו דווקא מיד לפני האוכל, כבשבת3. ודברי רמ״א אלה מוסכמים על המחבר.
(ט) ולא בכברה – כלים אלו מיוחדים לברירה4, ואסרו חכמים לברור בהם הואיל ונראה כבורר לימים הרבה (וזה כ״עובדין דחול״).
(י) כשהאוכל מרובה על הפסולת – שזהו המצב הרגיל. ואז מותר להסיר את הפסולת מתוך האוכל.
(יא) ומניח את הפסולת – כדי להמעיט בטרחה ככל האפשר.
(יב) ועדיין מעורבין – משפט זה מקורו בראשונים (רא״ש לעניין בורר בשבת, וטור כאן) הסוברים שאם הפסולת מרובה על האוכל – נעשה הכל מוקצה, ואין לברור כלל. ועל כך כותבים אותם ראשונים שקליפות הלוזים (=שקדים) והאגוזים – אף שהן מרובות מן הפרי – אינן הופכות את הכול למוקצה, כי דרך פירות אלו להתערב בקליפתן והפרי אינו מתבטל בכך. ואף שהרמ״א לא פסק כאותם ראשונים, הוסיף כאן הגהה זו ללמדנו שגם לדעת האוסרים, בשקדים ובבטנים מותר לכל הדעות5.
1. אולם גם בשבת התירו ברירה בדרך האכילה. ובשלושה תנאים: ברירת האוכל מתוך הפסולת; בידו ולא בכלי; ולצורך אכילה מיד.
2. בראש סימן זה לעניין דש, ובהפניה שם.
3. כדעת רוב הראשונים, ולא כרשב״א שפסק שאף ביו״ט יש לברור לאלתר. וראה ט״ז (ס״ק ג׳) שהורה להחמיר כרשב״א, וערוך השולחן (סעיף ה-ו) וא״ר שכתבו שבעל נפש יחמיר.
4. כפי שראינו בסעיף הקודם (ס״ק ג).
5. פירושים רבים נאמרו באחרונים להבנת דברי רמ״א אלו. כגון: הרמ״א מקל, שקליפות אלו אינן פסולת כלל אף אם מרובות (רש״ל, ומג״א בשמו); גם למקילים הקליפות מוקצה, אלא שהותרו בברירה, ומחדש הרמ״א שבשקדים אינן מוקצה (עה״ש); הרמ״א מחמיר כרא״ש, אך מקל לאלתר (א״ר); הרמ״א אכן חלוק וסובר כרא״ש (לבוש). אך בדרכי משה הרמ״א במפורש חולק על הטור, וכתבנו כפי שעולה מלשונו בד״מ וכאן.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ג) אֵין מְסַנְּנִים הַחַרְדָּל בַּמִּסְנֶנֶת שֶׁלּוֹ וְאֵין מְמַתְּקִין אוֹתוֹ בְּגַחֶלֶת שֶׁל עֵץ; אֲבָל בְּשֶׁל מַתֶּכֶת, מֻתָּר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגרמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:י״ז
(ג) אין מסננין את החרדל במסננת שלו ואין ממתיקין אותו וכו׳ ברייתא בפרק ר״א דמילה (שבת קלד.) ופירש״י אין מסננין. משום דמיחזי כבורר שמשליך הסובין שלו: ואין ממתיקים אותו בגחלת. כדרך שרגילין לכבות את הגחלת או אבן נסוקה: בגחלת של עץ. אסור דשייך בה כיבוי: גחלת של מתכת. לא שייך בה כיבוי דאינו נעשה פחם:
ומפרש בגמרא טעמא דאסור משום דהוה אפשר לעשותו מאתמול בסי׳ תק״ד כתבתי שאסור לעשותו ביום טוב בגרגרה שקורין אורוג״א:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) אין מסננין וכו׳ ברייתא פר״א דמילה הביאו הרי״ף והרא״ש ספ״ב דביצה ואיתא התם א״ל אביי לרב יוסף מ״ש מבשרא אגומרי א״ל התם ליכא כבוי הכא איכא כבוי כך היא גירסת הרי״ף והרא״ש ופירש הרמב״ן דקס״ד הא דאין ממתקין אותו בגחלת של עץ משום דאין כבוי זה לצורך אוכל נפש והיינו דאמר ומ״ש מבישרא אגומרי שיש בו כבוי ואינו לצורך אוכל נפש ממש שהרי אפשר לצלות בלא כיבוי והמובחר שבצלי אינו על הגחלים ממש אלא סמוך להם שלא ע״ג גחלת או בתנור גרוף ואעפ״כ אין חוששין לכיבוי זה ומפרקינן התם ליכא כבוי כיון שסופו מבעירה ומשום הבערה נמי ליכא דמיירי שמניחו ע״ג האש הדלוק לקדרה ואינו עושה לו מדורה בפני עצמו ומש״ה שרי הכא איכא כבוי ואסור אבל רש״י ז״ל גורס התם לא אפשר הכא אפשר ופי׳ התם לא אפשר לצלות מעי״ט דביומא שכיחא טפי וכיון שאינו אפשר לעשות אלא בו ביום אין מדקדקין בדבר לומר אפשר לצלות בענין אחר אלא באיזה ענין שמזדמן או הוא רוצה בו התירו משום שמחת י״ט הכא גבי חרדל אפשר למתק מעי״ט שדרכו למתק ממנו הרבה כטחינת חטים הלכך אסור למתק בי״ט בגחלת של עץ שמכבה וגם זה מדברי הרמב״ן אבל בעל המאור פירש התם לא אפשר לאכול צלי אלא כך כי הוא המובחר הכא אפשר בלעדיו לפי שאין במיתוק החרדל צורך כ״א לאנשים מפונקים דלפי פירושו אפילו אם לא היה אפשר מעי״ט למתק החרדל כגון שהיה טרוד נמי אסור למתקן בי״ט בגחלת של עץ דכיון שאין בו צורך כ״א לאנשים מפונקים ומעונגים יותר מדאי אינו דבר שוה לכל נפש ולא שרי׳ מלאכה בכל כי האי מילתא ונכון להחמיר ועוד דלפי גי׳ הרי״ף והרא״ש נמי אין היתר למתק בגחלת של עץ וק״ל:
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:י״ז
(ד) אין מסננין – כתבתי לפני זה טעמו.
(ה) בגחלת של עץ – בגמ׳ פרכינן מ״ש מבישר׳ אגומרי דשרי ומשנינן הא איכא כיבוי הא ליכא כיבוי פי׳ משום כיבוי הגחלת אבל בשל מתכת לא שייך כיבוי דלא נעשה פחם. והקשה בעל המאור ע״ז דהא כל כבוי שהוא לצורך אוכל נפש מות׳ דמה לי הבערה ומה לי כבוי אלא גרסי׳ הא דאפשר הא דלא אפש׳ פי׳ דחרדל אינו אלא למפונקים ואינו שוה לכל אדם ודחה הרמב״ן דבריו דודאי צריך ושוה הוא לכל אדם וקושייתו של בעל המאור תי׳ הוא דמיתוק החרדל תיקון הוא ואינו בכלל אפייה ובישול אלא כטחינת החטים וכענין שאמרו באבות הכל צריכין תיקון חרדל צריך למתוק חטים צריך לטחון אפי׳ אדם צריך תיקון ומפני כך אסרוהו ע״כ ולא ירדתי לסוף דעתו דאם תדמה אותו לטחינת חטין גם האפייה הוא תיקון ואפי׳ טפי מטחינת חטים וא״כ מ״ש מיתוק החרדל ובאמת טחינת החטים אין האיסור משום תיקון אלא כמ״ש רסי׳ תצ״ה וקושי׳ בעל המאו׳ נ״ל דהאמת היא כגירסתו הא דאפש׳ אלא דהפי׳ הוא בדרך זה דהיינו שהמיתוק החרדל היה לעשותו מעי״ט משא״כ בישרא אגומרי דהוי מפיג טעם וכן מבואר בב״י סי׳ תקי״א.
(ה) אין מסננין. דמיחזי כבורר שמשליך הסובין שלו ובורר ממש לא הוי דגם הפסולת ראוי לאכילה (תו׳) ודוקא כשהיה אפשר לעשותו מאתמול עס״ד:
(ו) בגחלת. דהוי כיבוי ואין זה צורך אוכל נפש ממש ובגמ׳ פריך מ״ש מבישרא אגומרא שמות׳ אף על גב שאפשר לצלותו בשפוד ומשני התם ליכא כבוי שסופו מבעיר והבער׳ נמי ליכא שמיירי שצלאוהו במדורה שעשה לצורך הבישול ולכן שרי זהו שיטת הרי״ף והרא״ש והרמב״ן ורש״י פי׳ כיון שחרדל אפשר לעשותו מאתמול שדרך למתק הרבה בבת א׳ אסור לעשותו בי״ט וכ׳ הב״ח אם היה טרוד בעי״ט ולא היה יכול לעשותו מותר לעשותו בי״ט מיהו בסי׳ תק״ד ס״א משמע דאסו׳ דהא סתם מתני׳ הוא דאין דכין מלח בי״ט ואפשר דה״נ קאמר דשרי ע״י שינוי:
(ז) מתכת מותר. דאינו שורף וליכא כיבוי ועססי׳ של״ד ונ״ל דמה״ט מותר ליתן שפוד מלובן לתוך המשקה כדי שיתחמץ אם ראוי לשתותו בו ביום:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) מתכות וכו׳. ונראה לי דמהאי טעמא מותר ליתן שיפוד מלובן לתוך המשקה כדי שיתחמץ אם ראוי לשתות בו ביום:
(ח) [לבוש] שאין זה דומה לבורר וכו׳. תמוה לי דבסימן שי״ט סעיף ט׳ כתב דהנותן לתלויה בשבת חייב משום בורר וכן כתב הטור והוא גמרא דשבת דף קל״ח ואין ספק אלי דפירוש רש״י במשנה ריש פרק ר׳ אליעזר דמילה אטעייה הכא שפירש דאין דרך בורר בכך אבל פשוט שפירש כן אליבא דר׳ אליעזר דאמר נותנין לתלויה בשבת אבל לחכמים דקיימא לן כוותייהו דאין נותנין ודאי דרך בורר בכך וכן משמע בתוס׳ דף קל״ד ד״ה הכא וכו׳ וכן מבואר להדיא בר״ן והא דמותר ביום טוב נראה לי כמו שכתבו תוס׳ שם שאם היה עושהו מאתמול לא היה טוב וחזק כל כך:
(ט) [לבוש] ונותן בה וכו׳. אבל כשאינו נותן אסור:
(ה) מסננים – דוקא כשהיה אפשר לעשותו מאתמול. מ״א:
(ו) ממתקין – וע״י שינוי שרי אם היה טרוד בעי״ט. ב״ח מ״א ע״ש:
(ז) מתכת – דאינו שורף וליכא כיבוי ועססי׳ של״ד. ונ״ל מה״ט מותר ליתן השפוד מלובן לתוך משקה כדי שיתחמץ אם ראוי לשתותו בו ביום. מ״א:
(ג) סק״ה באבות דר׳ נתן הכל כצ״ל:
(א) מג״א סק״ו והבערה נמי ליכא וכו׳ אין זה שייכות לכאן דפשיטא להבעיר לצלות בתחלתו דשרי ודברי הרמב״ן הם על עישון פירות על גומרי דלא הוי כל כך אוכל נפש אלא דשרי דלא הוי מכבה כיון דסופו להבעיר בזה כ׳ הרמב״ן דמיירי רק במדורה שעשה לצורך הבישול ודוק:
(ב) מג״א סק״ז דאינו שורף וליכא כיבוי ומשום מצרף ליכא להפוסקים דצירוף הוא דרבנן י״ל דמשום שמחת יו״ט הקילו כמו שהקילו בכיבוי דמתכות ולהפוסקים דצירוף דאורייתא צ״ל דמיירי בעץ דלא הוי פ״ר ולהרמב״ם פי״ב מהל׳ שבת אף דהוי פ״ר מ״מ כיון דאינו מכוין לעשות ממנו כלי לית ביה משום צירוף ע׳ בהה״מ שם ובמג״א לעיל סי׳ שי״ח סקל״ו והה״מ שם בשם הרמב״ן תירץ דחרדל אינו מצרף הק׳ עקיבא:
(יא) אין מסננין החרדל וכו׳ – דמיחזי כבורר שמשליך עי״ז הסובין שלו אבל בורר ממש לא הוי שגם הפסולת ראוי לאכילה:
(יב) במסננת שלו – לכאורה משמע מזה דאם מסנן על ד״א שלא כדרכו מותר ודומיא דס״ב דלא החמירו אלא בנפה וכברה משום שכן דרך ברירתו בחול. כתב המ״א דאם לא היה אפשר לסנן מעיו״ט מותר לסנן אפי׳ במסננת ועיין בבה״ל מה שהערנו בזה:
(יג) ואין ממתקין אותו בגחלת – כדרך שרגילין בחול להניח בתוכו גחלת וע״י כן מתמתק:
(יד) של עץ – משום כיבוי ואע״ג דהוי לצורך אוכל נפש הא אפשר לעשותו מאתמול ואסרוהו מדרבנן ולפ״ז אם אי אפשר לעשותו מאתמול שרי ויש מחמירין שאפילו באופן זה אין לעשות כ״א ע״י שינוי:
(טו) בשל מתכות מותר – דאיננו בוער וליכא כיבוי מדאורייתא ואע״ג דיש בו איסור כיבוי מדרבנן התירו משום שמחת יו״ט [אחרונים] ואם מותר ע״י אבנים עיין במחה״ש וכתב המ״א דמהאי טעמא מותר ליתן שפוד של מתכות מלובן לתוך משקה כדי שיתחמץ אם ראוי לשתותו בו ביום ועיין בביאור הלכה דלהפוסקים שסוברין דצירוף הוא דאורייתא אין להקל בזה:
אין מסננין וכו׳ – עיין במ״ב מש״כ בשם המגן אברהם דאם לא היה אפשר לסנן מבעוד יום מותר ביו״ט ומקורו מדברי התוס׳ בדף קל״ז ע״ב וכמו שהעתיק בעצמו בס״ד דזהו החילוק בין דין זה לשם דהתם מיירי כשא״א לעשות מעיו״ט ולכך מקילינן שם אף דהוא מלאכה גמורה וכאן בשאפשר אבל לפי דעת המחבר לעיל בסימן תצ״ה דסובר דבאוכל נפש עצמו אין לחלק ואפילו באפשר שרי א״כ ע״כ מה דאסרינן לסנן החרדל היינו משום דדרך לעשותו לימים הרבה ולכו״ע אסור וכמש״כ הר״ן גבי מיתוק החרדל וה״ה בסינון שלו וסינון השמרים דמותר בס״ד אף דמלאכה גמורה היא משום דעושה אותה ליומו לשתות והוי בכלל מלאכת אוכל נפש המותרות וא״כ אין חילוק כלל בין אפשר לאי אפשר דבסינון החרדל בכל גווני אסור משום דדרך לעשותו לימים הרבה ובשמרים בכל גווני שרי אלא דלדעת היש מחמירין לעיל בסימן תצ״ה יש להחמיר גבי שמרים אם אפשר לעשותו מבעוד יום אבל בסינון חרדל אין להקל אף באי אפשר אם לא ע״י שינוי וכנ״ל שם:
אבל בשל מתכות מותר – עיין במ״ב מש״כ בשם המגן אברהם ולענ״ד יש לעיין בזה טובא דלפמש״כ הרה״מ בפי״ב מהלכות שבת בשם הרמב״ן דמשום הכי התירו בחרדל למתק בגחלת של מתכות משום דחרדל אינו מצרף משמע מזה דבמים או משקה אין להקל ואפילו לפי הסברא שהביא שם המ״מ לדעת הרמב״ם דהיכא דאינו מתכוין לעשות כלי לית ביה משום מצרף אף דהוי פ״ר זה אינו שייך רק בגחלת דהיכא דאינו מכוין אין בו תיקון כלי כלל אבל במיחם שהוא כלי לא שייך זה עיין בפמ״ג סימן שי״ח בשם הלחם משנה וכ״כ בלבושי שרד שם ואם כן ה״נ בשפוד שהוא כלי לדעת הפוסקים דצירוף הוא דאורייתא אין להקל דהוי פ״ר:
(יח) [סעיף ג׳] אין מסננין החרדל וכו׳ דמיחזי כבורר שמשליך הסובין שלו. רש״י שבת קל״ד ע״א. מיהו בורר ממש לא הוי שגם הפסולת ראוי לאכילה. תו׳ שם. מ״א סק״ה:
(יט) שם. אין מסננין החרדל וכו׳ ודוקא כשהיה אפשר לעשותו מאתמול. מ״א שם. חמ״מ או׳ ג׳ ר״ז או׳ ז׳ מק״ק סי׳ ה׳ או׳ ח׳ והא דמותר אם לא היה אפשר מעיו״ט הוא דוקא ע״י שינוי. מק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ז׳ וכ״כ בב״ה:
(כ) שם. ואין ממתקין אותו וכו׳. שהחרדל הוא מר ורגילין למתקו ע״י שמכבין בתוכו גחלת או אבן ניסוקת וביו״ט אסור לכבות בתוכו גחלת של עץ לפי שאין כבוי זה צורך אוכל נפש ממש שאפשר לאכול בשר בלא חרדל וא״צ אלא למעונגים וכל דבר שאינו שוה לכל נפש אסור לעשותו ביו״ט כמ״ש בסי׳ תקי״א יעו״ש אבל מותר לכבות בתוכו גחלת של מתכת או אבן ניסוקת לפי שאין שייך כיבוי במתכת שאף אם לא יכבנו לא ישרף ולא יעשה פחם ואף בשבת. אין איסור לכבותו אלא מד״ס וביו״ט לצורך אכילה לא גזרו. ר״ז או׳ ח׳ מק״ק שם או׳ ט׳ ועיין לעיל סי׳ תק״ח או׳ ב׳:
(כא) שם. ואין ממתקין אותו בגחלת וכו׳ והטעם כתב רש״י שם בשבת קל״ה משום דאפשר מאתמול אבל בעל המאור כתב לפי שאין במיתוק החרדל צורך כ״א לאנשים מפונקים. והב״ד הב״ח וכתב דלפי פירושו אפי׳ אם לא היה אפשר מעיו״ט למתק החרדל כגון שהיה טרוד נמי אסור למתקן ביו״ט בגחלת של עץ דכיון שאין בו צורך כ״א לאנשים מפונקים ומעונגים יותר מדאי אינו דבר שוה לכל נפש ולא שריא מלאכה בכל כי האי מילתא ונכון להחמיר יעו״ש, והב״ד שכנה״ג בהגה״ט או׳ ב׳ וכ״כ העו״ש או׳ ג׳ א״ר או׳ ו׳ וכ״כ המאמ״ר או׳ ד׳ דלשיטת הרי״ף והרמב״ם שפסק מרן ז״ל כוותייהו פשיטא דאסור בכל עניין כמבואר בב״ח. וכתב הר״ז בק״א או ד׳ דאין להתיר אפי׳ ע״י שינוי ודלא כמ״א סק״ו יעו״ש. וכ״כ המק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ט׳:
(כב) שם. אבל בשל מתכת מותר. דאינו שורף וליכא כיבוי. ומה״ט מותר ליתן שפוד מלובן לתוך המשקה כדי שיתחמץ אם ראוי לשתותו בו ביום. מ״א סק״ז. א״ר או׳ ז׳ י״א בהגה״ט ר״ז או׳ ח׳ מק״ק שם או׳ ט׳:
(יג) במסננת שלו – החרדל הוא קטנית שזרעיה נאכלים. לאחר הוצאת הזרעים מהקליפה יש צורך להפריד ביניהם, ולצורך זה משתמשים במסננת מיוחדת שנקביה הקטנים מאפשרים לזרעים לעבור, אך לא לקליפה. סינון זה אסור ביום טוב כיוון שאין זו עבודה ביתית, אלא עבודה שרגילים לעשותה מראש לימים הרבה1. ולכן אף שזו מלאכה לצורך אוכל – אסרוה חכמים, כפי שהסברנו בסימן תצ״ה2.
(יד) בגחלת עץ – זרעי החרדל הם מרים, ועל ידי חימום הם מתמתקים. אין לעשות פעולה זו ביום טוב על ידי גחלת של עץ, משום שבכך הוא מכבה את הגחלת. ולא התירו כיבוי זה אף שהוא לצורך אוכל הואיל ורגילים להכין את הזרעים לימים הרבה, וכן מפני שיכול לעשות זאת מערב יום טוב.
(טו) בשל מתכות מותר – מלאכת ״המכבה״ האסורה בשבת ובחג היא דווקא אם זקוק לדבר אותו הוא מכבה, כגון אם צריך את הפחם, או אם מכבה על מנת להקל על ההדלקה בפעם הבאה. כיבוי שאינו לצורך שכזה נחשב ״מלאכה שאינה צריכה לגופה״, ואסור מדרבנן. איסור דרבנן זה אינו נחשב כגזרה דרבנן בלבד אלא הוא חמור יותר, מכיוון שהמעשה זהה לאיסור התורה והשינוי הוא רק בכוונתו. בגחלת של מתכת מסיקה הגמרא להתיר כיוון שאין בה מציאות של עשיית פחם, ולכן אין בה אפשרות להגיע לאיסור דאורייתא. לכן אף שכיבויה אסור מדרבנן הרי זה איסור קל יותר, ולא ראו חכמים להחמיר בזה3.
1. והתירו אחרונים אם אינו יכול לסנן מערב יום טוב. ראה מג״א ס״ק ה׳ ובה״ל ד״ה ״אין מסננין״.
2. ואמנם מסביר רב יוסף (בשבת שם) שהאיסור הוא משום ״מיחזי כבורר״, אולם כוונתו להדגיש שאין זה איסור בורר עצמו. כדברי הריטב״א שם: ״... הכא גבי חרדל מיחזי כבורר, שנשארה פסולתה מלמעלה. ובורר אסור ביו״ט, אם לדעת תלמוד ארץ ישראל (ירו׳ ביצה פ״א ה״י) אסור מן התורה, שלא התירה תורה מלאכות ביו״ט אלא מלאכות שבבית, אבל מלאכות שבשדה כגון קוצר ובורר לא; אם לדעת הגאונים והרמב״ם ז״ל מדרבנן״. ואינו בורר ממש משום שאף הקליפה ראויה לאכילה (מג״א שם).
3. ובנידון שלנו הדבר אפילו קל יותר, שהרי אינו מכוון לכיבוי המתכת, אלא להמתקת החרדל. לכן כיבוי זה הוא גם ״פסיק רישיה דלא איכפת ליה״ באיסור דרבנן, לצורך אכילה ביום טוב.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגרמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ד) אֵין תּוֹלִין הַמְשַׁמֶּרֶת בְּיוֹם טוֹב לְסַנֵּן בָּהּ שְׁמָרִים, אֲבָל אִם הָיְתָה תְּלוּיָה וְעוֹמֶדֶת מֻתָּר לִתֵּן בָּהּ שְׁמָרִים לְסַנְּנָן; וּמַעֲרִים וְתוֹלֶה אוֹתָהּ לִתֵּן בָּהּ רִמּוֹנִים, וְאַחַר כָּךְ נוֹתֵן בָּהּ שְׁמָרִים. {הַגָּה: וּשְׁאָר דִּינֵי סִנּוּן, בְּיוֹם טוֹב כְּמוֹ בְּשַׁבָּת כִּדְאִיתָא סי׳ שי״ט (בֵּית יוֹסֵף).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שבת כ״א:י״ז, רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:י״ז
(ד) אין תולין המשמרת בי״ט וכו׳ פלוגתא במתני׳ פרק ר״א דתולין (שבת קלז:) והלכה כחכמים דאמרי אין תולין המשמרת אבל נותנין לתלויה בי״ט ומפרש בגמרא דטעמא דאין תולין כדי שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול:
(ה) ומה שכתב ותולה אותה ליתן בה רמונים ונותן בה שמרים ובלבד שיתן בה רמונים תחלה מימרא שם (קלט:) ופירש״י מערים ותולה אותה לצורך רמונים דלאו עובדין דחול נינהו ומסנן בה שמרים הואיל וניתלית דהא אמרינן נותנין לתלויה בי״ט: והוא דתלי בה רמונים ברישא דמוכח דמעיקרא לאו לשמרים תלויה:
בכל שאר דיני סינון יין ושאר משקין נראה שי״ט שוה לשבת וכבר נתבאר משפט דברים אלו בסי׳ שי״ט:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) אין תולין המשמרת בי״ט כו׳ כדי שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול הילכך בשיתן תחלה בה רימונים דלאו עובדא דחול הוא הואיל שניטלת בשביל דבר אחר מותר רש״י:
רמב״ם שבת כ״א:י״ז, רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:י״ז
(ו) משנה שם קל״ז וכחכמים
(ז) מימרא שם דאמוראי
(ח) אין תולין. דהוי כעובדא דחול:
(ט) לסנן. ודוקא אם היה עושיהו מאתמול לא היה כ״כ טוב וחזק דאלת״ה אסור משום בורר כמ״ש ס״ג (תוס׳):
(י) ליתן. ונותן בה רימונים אבל כשאינו נותן בה רימונים מוכחא מילתא שעושה משום שמרים (גמ׳):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) ואח״כ – אחר שנתן בה רמונים:
(טז) אין תולין – היינו שמותח פי המשמרת ע״ג כלי בעיגול ונעשה כאוהל על חלל הכלי ומשו״ה אסרו דהוי כעובדא דחול:
(יז) לסננן – ומיירי באופן שאם היה עושהו מאתמול לא היה טוב כ״כ דאל״ה אסור משום בורר וכמו גבי חרדל לעיל בס״ג וכתב הפמ״ג דע״י שינוי מותר בכל גווני:
(יח) ומערים ותולה וכו׳ – פי׳ אף אם לא היתה תלויה מבע״י יכול להערים ולתלותה ליתן בה מתחלה רמונים:
(יט) ליתן וכו׳ – ונותן בה רמונים מתחלה אבל כשאינו נותן בה רמונים מוכחא מילתא שעושה משום שמרים ואסור:
(כ) ביו״ט כמו בשבת – רמז בזה מה שמבואר לעיל שם בס״י דאסור לסנן מים בסודר משום ליבון וע״ש במ״ב וה״ה כאן:
מותר ליתן בה שמרים לסננן – אף דהוי מלאכה גמורה דבשבת חייב חטאת ע״ז כדאיתא בש״ס ביו״ט מותר משום דהוי אוכל נפש ואף דלעיל אסור בורר ע״י נפה וכברה התם משום דע״י כלים אלו דרך לעשות לימים הרבה והוי כעין קצירה וטחינה אבל כאן אף שהוא על ידי כלי דרך לעשותה לפי שעה:
(כג) [סעיף ד׳] אין תולין המשמרת וכו׳ דהוי כעובדא דחול. שבת קל״ח ע״א. ב״י. לבוש, מ״א סק״ח. והיינו שפותח פי המשמרת ע״ג כלי בעיגול ונעשה כאוהל על חלל הכלי ומשו״ה אסרו דהוי כעובדא דחול, מ״ב או׳ ט״ז. ומשמרת שלנו כלי העשוי לכך כנפה י״ל מותר לכתחלה לסנן ביו״ט כשא״א מעיו״ט. א״א או׳ ח׳ מק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ח׳:
(כד) שם מותר ליתן בה שמרים לסננן. ודוקא אם היה עושיהו מאתמול לא היה כ״כ טוב וחזק דאלת״ה אסור משום בורר כמ״ש סעי׳ ג׳ תו׳ שם. מ״א סק״ט. חמ״מ או׳ ד׳ ר״ז או׳ ט׳ מק״ק סי׳ ה׳ או׳ ח׳ מ״ב או׳ י״ז. וע״י שינוי מותר. א״א או ט׳ מ״ב שם:
(כה) שם. ומערים ותולה אותה ליתן בה רימונים וכו׳ ונותן בה רמונים אבל כשאינו נותן בה רמונים מוכחא מילתא שעושה משום שמרים. שבת קל״ט ע״ב. מ״א סק״י. א״ר או׳ ט׳ חמ״מ שם. ר״ז או׳ יו״ד. מק״ק שם. מ״ב או׳ י״ט:
(כו) שם. ואח״כ נותן בה שמרים. ר״ל ואח״כ נוטל ממנה הרמונים ונותן בה השמרים. לבוש, א״א או יו״ד:
(כז) שם הגה. ושאר דיני סינון ביו״ט כמו בשבת וכו׳ עיין בר״ז בק״א או׳ ד׳ שכתב דחפש בסי׳ שי״ט ולא מצא אלא דין א׳ שאינו ענין לה׳ סינון שאיסורו משום בורר רק איסורו משום מלבן דהיינו מה שנת׳ שם דאסור לסנן מים בסודרים משום מלבן ופשיטא דאסור ביו״ט כיון שהמלאכה עצמה דהיינו הליבון אין בו צורך יו״ט כלל אבל שאר דיני סינון מה שאסור בשבת מותר ביו״ט יעו״ש. והב״ד מק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ח׳ וכ״כ מ״ב או׳ כ׳:
(טז) לסנן בה השמרים – היין בזמנם היה מעורב בשמרים, וכדי להוציאם נתנו את היין המעורב בשמריו בתוך ״משמרת״, שהייתה למעשה כלי שמתוח עליו בד. כאשר מוזגים למשמרת, היין מחלחל אל תוך הכלי בעוד שהשמרים נשארים בחוץ. מתיחת הבד אסורה ביום טוב, משום שהיא ״מכשיר״ שאפשר לעשותו מערב החג. ואף שאין כאן מלאכה ממש, אומרת הגמרא (לעניין שבת) שאין לתלות משמרת כדי ״שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול״1.
(יז) מותר ליתן בה שמרים ולסננן – כאשר נצרך ליין ביום טוב.
(יח) ליתן בה רימונים – כאשר תולה את הבד במשמרת ונותן בה רימונים הוא אינו נראה כמכין כלי לסינון, ולכן אין בכך איסור ״עובדין דחול״. והתירו כאן חכמים להערים היות שגם בנתינת משמרת ליין אין ממש איסור, אלא הרחקה בלבד.
1. בגמרא (שבת קלח ע״א) מביא אביי טעם זה לאחר שדנה הגמרא בטעם אחר – שנתינת המשמרת אסורה משום עשיית אוהל ארעי. ומטעם האוהל אסר שו״ע בשבת (שט״ו, ט). ויש לבאר בסוגיה שם שהגמרא אינה מקבלת את הסבר האוהל משום שנותן המשמרת אינו מתכוון כלל להאהיל על הכלי, ומבאר אביי שבגלל ׳עובדין דחול׳ אסרו משום עשיית אוהל. אם כן טעם ״משום אוהל״ וטעם ״⁠ ⁠׳עובדין דחול׳⁠ ⁠⁠״ אחד הם. ולפי זה מובן היתר התליה לצורך רימונים שבהמשך הסעיף.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ה) אֵין עוֹשִׂין גְּבִינָה בְּיוֹם טוֹב, {וְאֵין מַעֲמִידִין חָלָב בְּיוֹם טוֹב; (הַגָּהוֹת מַיְמוֹן פ״ג וְרַ״ן ספ״ד דְּבֵיצָה וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרוֹקֵחַ) וְהוּא הַדִּין דְּאֵין עוֹשִׂין חֶמְאָה מִן הֶחָלָב, בְּיוֹם טוֹב (ריב״ש סִימָן קכ״א).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:י״ב
(ו) אין עושין גבינה בי״ט בעיא דאיפשיטא בפרק ר״א דמילה (שבת קלד.) וטעמא מפרש בגמרא משום דהוה אפשר לגבן מאתמול וגבינה דאתמול חשיבא כשל היום גרסינן בירושלמי ספ״ק דביצה מהו להעמיד חלב אם אומר את כן אף הוא חולב ומעמיד מי״ט לחול וכתבו הר״ן בספ״ב דביצה והגה״מ בפ״ג מהלכות י״ט וכ״כ הרוקח דאסור להעמיד ולגבן בי״ט. ובפרק המצניע (שבת צה.) ת״ר החולב והמחבץ והמגבן כגרוגרות המכבד והמרבץ והרודה חלות דבש שגג בשבת חייב חטאת הזיד בי״ט לוקה מ׳ דר״א וחכ״א אחד זה ואחד זה אינו אלא משום שבות ופירש״י אחד זה ואחד זה אחד שבת ואחד י״ט וכתב רבינו ירוחם שמפני ברייתא זו כתבו קצת מפרשים דחולב ומחבץ ומגבן אסור וכן הרודה חלות דבש אפי׳ דבש הראוי לאכילה דלא התירו אלא מבשל ואופה וכיוצא בזה אבל בתוס׳ כתבו דלא אסרו אלא חלות דבש ועלה קאי בפרק המצניע דבי״ט לוקה אבל חולב ומחבץ ומגבן לצורך י״ט מותר דמעלי כשהוא בן יומו ורודה חלות דבש דאסור דוקא דבש והדביש אבל בראוי לאכילה מותר ואפילו שאפשר לעשותו מעי״ט מן התורה כל אוכל נפש מותר אפי׳ אפשר לעשותו מעי״ט ודוקא במכשירי אוכל נפש חילקו בין אפשר לעשותן ובין לא אפשר עכ״ל.
ולפום ריהטא לא משמע מדברי התוס׳ בפרק המצניע שרוצים להתיר לגמרי אלא לומר דלא מיתסר מדאורייתא אבל מדרבנן מיהו מודו דאסור וגם לא הזכירו שם דהא דקתני לוקה לא קאי אלא ארודה חלות דבש מ״מ אפשר שבמקום אחר כתבו כדבריו או שבנוסחאות תוס׳ שבידו הוה כתוב כן ומיהו על מ״ש לדעת התוס׳ דמגבן לצורך י״ט מותר דמעלי כשהוא בן יומו יש לתמוה דהא איבעיא לן בפרק ר״א דמילה ופשטיה לאיסורא וצ״ע. והר״ן בר״פ אין צדין הביא ברייתא זו וכתב דמשמע דהא דקתני הזיד בי״ט לוקה וכו׳ לא קאי אמחבץ ומגבן דהא גיבון בי״ט לא מיתסר אלא מדרבנן והכי מוכח מדלא אייתי הך ברייתא בפרק ר״א דמילה כי איבעיא לן מהו לגבן. כתב הריב״ש בתשו׳ מה שמוציאין החמאה מהחלב אסור משום בורר דהרי הוא כמחבץ שגם זה מעמיד שומן החלב ונעשה חמאה על ידי טורח גדול וראוי ליאסר ואפילו ע״י עו״ג דאמירה לעו״ג שבות ואפי׳ בדבר שאין בו אלא איסורא דרבנן עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) אין עושין גבינה בי״ט דגבינה של אתמול חשובה כשל היום גמרא:
(ד) אי עושין גבינה בי״ט בפר״א דמילה בעא מיניה אביי מרבה מהו לגבן א״ל אסור ומ״ש מלישה התם לא אפשר דפת חמה מעלי׳ הכא אפשר מאתמול והא אמרי נהרדעי גבינה בת יומא מעלי ה״ק אפי׳ בת יומא וכ״ש מאתמול כך פירש״י והרב בעל המאור ספ״ב דביצה פי׳ ג״כ כאן התם לא אפשר באכילת פת אלא חמה כי הוא המובחר הכא אפשר כלומר הגבינה אפשר בלעדיה כי החלב טוב ממנה אפי׳ מן הגבינה המובחרת שהיא בת יומא והא אמרי נהרדעי גבינה בת יומא מעלי׳ קס״ד שהיא מעולה יותר מן החלב א״ל ה״ק אפי׳ גבינה בת יומא מעלי כלומר אפי׳ גבינה כל זמן שיש בה טעם החלב מעלי׳ משאר הגבינה שאינה בת יומא ויצאה הליחות ממנה וכ״ש שהחלב יותר טוב מכולן גם פה ראוי להחמיר שלא לעשות גבינה בי״ט אפי׳ כשלא היה אפשר לעשות מעי״ט כגון שהיה טרוד אפ״ה לא יעשה מאחר שהחלב טוב ממנה ולא כדמשמע מדברי רבינו ירוחם שכתב בשם התוס׳ דחולב ומחבץ ומגבן לצורך י״ט מותר היכא דלא היה אפשר מעי״ט מאחר דמן התורה מותר באוכל נפש אפילו היכא דאפשר מעי״ט א״כ בדלא אפשר מעי״ט שרי אפי׳ מדרבנן והיה מפרש בההיא דאפילו בגבינה בת יומא מעלי׳ כפרש״י דהיינו לומר וכ״ש היבשה דמעלי׳ ושניהם יותר טובים מן החלב ולכך היכא דלא היה אפשר לחלוב ולחבץ ולגבן מעי״ט מותר בי״ט כיון דמעלי׳ כשהוא ב״י יותר מן החלב דאין להקל כיון דיש לפרש דאפילו גבינה מעלי׳ וכ״ש החלב שטוב ממנה דלפי זה אין היתר בעולם לעשות גבינה בי״ט כדפי׳ וכן נראה מדברי רבינו שכתב בסתם לאיסור:
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:י״ב
(ח) בעיא ונפשטא שם קל״ד
(ו) אין עושין גבינה – מפ׳ בגמ׳ דגבינה מעלי טפי יבשה מלחה וא״כ ה״ל לגבן קודם י״ט.
(ז) דאין עושין חמאה מן החלב – הטעם בריב״ש משום בורר וכת׳ שראוי לאסור אפי׳ ע״י עכו״ם דאמירה לעכו״ם שבות ואפי׳ בדבר שאין בו אלא איסורא דרבנן עכ״ל ולפי מה דקי״ל בסי׳ שמ״ב דב״ה לא גזרו עליו משום שבות כיון שאין איסורו אלא מדרבנן והוא שיש בו קצת מצוה ה״נ היה להתיר אם צריך לכך משום שמחת י״ט והיה להתיר ע״י עכו״ם.
(יא) גבינה. דמגבן הוי כבונה ואפשר לעשותו מאתמול שהגבינה ישנה טובה מן החדשה, ונ״ל דעיקר הטעם מפני שדרך לעשותו לימים הרבה הוי עובדא דחול וכמ״ש סי׳ תק״ד ולהכי פריך בגמ׳ מ״ש מלישה ולא פריך מ״ש מבישול אלא מפני שלישה נמי דרך לעשות פת לימים הרבה ומשני כיון דפת חמה טובה יותר שרי וכ״מ סי׳ תצ״ה סס״א:
(יב) ואין מעמידין. פי׳ שנותן לתוכו קיבה דהוי בורר וב״ש כתב דאין להחמיר לאחרים בזה ואין לסמוך עליו נגד כל הני רבואתא:
(יג) דאין עושין חמאה. ואף על גב שחמא׳ בת יומא מעלי מ״מ הוי בורר וטורח גדול הוא ואסור אפי׳ ע״י עכו״ם (שם בריב״ש) ונ״ל דמותר לקלוט שומן הצף על פני החלב שקורין סמעטנ״י אפי׳ בשבת וכשיגיע סמוך לחלב יניח קצת עם החלב וכמ״ש סי׳ שי״ט סי״ד ודוקא שצריך לאוכלו בו ביום ואם א״צ לו רק שחושש שיפסיד ויתקלקל מותר לעשותו ע״י עכו״ם וכמ״ש סימן ש״ז ס״ה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) גבינה וכו׳. ורבינו ירוחם כתב בשם תוס׳ דמותר ותמה עליו בית יוסף שהוא נגד הש״ס שגם בתוס׳ ליתא עיין שם, ולעניות דעתי ברור דמה שכתב רבינו ירוחם מותר היינו מדאורייתא וסמך על מה שכתב בסוף מן התורה כל אוכל נפש מותר אף באפשר מערב יום טוב, ומה שכתב רבינו ירוחם דמעלי כשהוא בן יומו היינו דלא תימא דאין ראוי לאכילה כשהוא בן יומו כמו דבש והדביש שהזכיר שם דאסור מן התורה קאמר דמעלי והוא הדין דמאתמול עדיף, גם מה שכתב בית יוסף דתוס׳ פרק המצניע לא הזכיר דהא דקתני לוקה לא קאי אלא ארודה חלות דבש ואפשר שבמקום אחר כתבו כן שבנוסחת תוס׳ של רבינו ירוחם כתב כן תימא על גדול שכמותו דבהדיא כתבו תוס׳ שם בדף נ״ה כן וכן כתבו תוס׳ ביצה דף כ״א ד״ה הואיל וכו׳:
(יא) [לבוש] מפני שהיה אפשר וכו׳. משמע דאם אי אפשר מערב יום טוב מותר והב״ח החמיר מטעם דבעל המאור ואין להחמיר דכל הפוסקים פירשו כרש״י:
(יב) אין מעמידין וכו׳. פירוש שנותן לתוכו קיבה דהוי בורר. והנה בספר באר שבע האריך להקל ולדחות ירושלמי מהלכה ותימא שהבית יוסף פסק זה בשם הר״ן והגהות מיימוני ורוקח וכן כתב הכלבו וכן משמע מרבינו ירוחם הנזכר לעיל וראיותיו יש לדחות בקל ואין להאריך ועוד דאם כן אף הוא חולב ומעמיד מיום טוב לחול קיים:
(יג) [לבוש] אפילו על ידי כותים ולא התירוה אלא במקום מצוה (ריב״ש), והט״ז דקדק זה להתיר בצריך לשמחת יום טוב מסימן שמ״ב ולא ראה בריב״ש גופיה ועוד דהא בסימן ש״ז סעיף ה׳ יש פלוגתא. כתב עולת שבת אם יש בו צורך יום טוב יש להתיר לעשות על ידי שינוי וכל שכן אם היה טרוד ולא היה אפשר לעשות מבעוד יום. כתב מגן אברהם מותר לקלוט שומן הצף על פני החלב שקורין סמעטע אפילו בשבת וכשיגיע סמוך לחלב יניח קצת עם החלב כמו שכתב סימן שי״ט ודוקא שצריך לאוכלו בו ביום ואם אין צריך לו רק שחשש שיפסיד ויתקלקל מותר לעשותו על ידי כותים, עד כאן:
(ט) מעמידין – פי׳ שנותן לתוכו קיבה:
(י) חמאה – אפי׳ ע״י עכו״ם אסור. ריב״ש. וט״ז מיקל ע״י עכו״ם אם צריך לכך משום שמחת י״ט ע״ש. וכ׳ המ״א ונ״ל דמותר לקלוט שומן הצף על פני החלב שקורין סמעטנ״י או רא״ם אפי׳ בשבת וכשיגיע סמוך לחלב יניח קצת עם החלב וכמ״ש סי׳ שי״ט סעיף ד׳. ודוקא שצריך לאוכלו בו ביום ואם אין צריך לו רק שחושש שיפסיד ויתקלקל מותר לעשותו ע״י עכו״ם וכמ״ש סי׳ ש״ז סעיף ה׳:
(ה) ס״ה ואין מעמידין כו׳ – ירושל׳ ספ״א מהו להעמיד חלב ביו״ט אם אתה אומר כן אף הוא חולב ומעמיד מי״ט לחול ועיין רש״י בשבת צ״ה א׳ ד״ה המחבץ המעמיד חלב בקיבה וכן פי׳ הריב״ש סי׳ קכ״א:
(ו) וה״ה כו׳ – כמו מעמיד שהוא בורר כמו בשבת שם. ועתוס׳ שם ד״ה והרודה: וי״ל דאסור כו׳ וה״ה כאן לפי שהוא לימים הרבה וכמ״ש בירושלמי על המעמיד:
(כא) אין עושין גבינה ביו״ט – דגבינה מעלי טפי כשהיא ישנה וא״כ הו״ל למעבד קודם יו״ט ואפילו לאותן הפוסקים דסוברין בסימן תצ״ה דאוכל נפש עצמו מותר אפילו היה אפשר לעשותה קודם יו״ט הכא אסור מפני שדרך לעשותו לימים הרבה והוי עובדא דחול ולפ״ז אפילו אי אפשר לו לעשותה קודם יו״ט י״ל דאסור מיהו ע״י שינוי יש להקל:
(כב) ואין מעמידין וכו׳ – דהיינו ע״י קיבה או שארי דברים שיתקבץ החלב ויקפא ויתברר הקום [וכן אסור לעשות סיראוויטקע דהיינו שנותן מעט חומץ בחלב כדי שיתברר המי חלב] דזה הוא בורר ממש ודרך לעשותו לימים הרבה ועיין בפמ״ג שמסתפק אם מותר לעשות ד״ז בעצמו לחולה שאין בו סכנה:
(כג) וה״ה דאין עושין חמאה וכו׳ – הטעם גם כן משום בורר וכנ״ל ואפילו ע״י עכו״ם יש להחמיר ויש מקילין בזה אם הוא לצורך שמחת יו״ט ואין להקל אלא לצורך גדול. ומותר לקלוט בעצמו שומן הצף על פני החלב שקורין סמעטענע אפילו בשבת ורק כשיגיע סמוך לחלב יזהר להניח קצת מהסמעטענע עם החלב שלמטה וכמש״כ בסימן שי״ט סי״ד ודוקא כשצריך לאכלו בו ביום דאל״ה אסור משום הכנה מיו״ט לחול ואם א״צ לו רק שחושש שיפסיד ויתקלקל מותר לעשותו ע״י עכו״ם כמש״כ סימן ש״ז ס״ה. ובספר מו״ק כתב דגם בעשיית חמאה הנ״ל ג״כ מותר ע״י עכו״ם אם הוא חושש שיתקלקל הסמעטענע אם לא יעשנה חמאה:
(כח) [סעיף ה׳] אין עושין גבינה ביו״ט. דמגבן הוי כבונה כמ״ש בשבת צ״ה ע״א. והוא דאסור לגבן ביו״ט אע״ג דצורך אוכל נפש מותר מפרש טעמא בגמ׳ (שבת קל״ד ע״א) משום דהוה אפשר לגבן מאתמול וגבינה דאתמול חשיבא כהיום. ב״י. לבוש. וזהו לפי פירש״י שם בגמ׳. אבל בעל המאור סוף פ״ב דביצה כתב דמשו״ה אוסרין לגבן ביו״ט משום דחלב יותר משובח מהגבינה יעו״ש. והב״ד הב״ח וכתב ולכן ראוי להחמיר שלא לעשות גבינה ביו״ט אפי׳ כשלא היה אפשר לעשות מעיו״ט כגון שהיה טרוד אפ״ה לא יעשה מאחר שהחלב טוב ממנה ודלא כדמשמע מדברי רי״ו וכו׳ וסיים דלפ״ז אין היתר בעולם לעשות גבינה ביו״ט. וכ״נ מדברי הטור שכתב בסתם לאיסור יעו״ש. וכ״כ העו״ש או׳ ד׳. מיהו הא״ר או׳ י״ח כתב דאין להחמיר דכל הפו׳ פירשו כרש״י. אבל הא״א או׳ י״א כתב לטעם המ״א אף שלא היה אפשר לעשות מעיו״ט אסור. וכ״פ ח״א כלל צ״ג או׳ א׳. וכ״כ בנ״א שם להוכיח מגמ׳ ופו׳ דבכל גוונא אסור לגבן ביו״ט אפי׳ בלא היה אפשר לו לגבן מעיו״ט ואפי׳ ע״י שינוי יעו״ש. ומיהו עיין בתשו׳ אורח לצדיק סי׳ ח׳ שמתיר ע״י שינוי בהיה אנוס בעיו״ט יעו״ש והביאו הפ״ת וכ״כ מ״ב או׳ כ״א. אכן מסתמיות שאר דברי האחרונים משמע כדברי נ״א דבכל גוונא אסור. וכ״כ לעיל סי׳ תצ״ה או׳ י״א יעו״ש:
(כט) שם הגה. ואין מעמידין חלב ביו״ט. פי׳ שנותן לתוכו קיבה דהוי בורר. מ״א ס״ק י״ב. ור״ל שמפריד הקום מן החלב. וכ״כ הר״ז או׳ י״ב. ואעפ״י שהוא צורך אוכל נפש טעם האיסור מפרש בירושלמי סוף פ״ק דביצה משום שגזרו שלא יעמיד מיו״ט לחול. והביאו ב״י. עו״ש שם. ר״ז שם. והנה בס׳ באר שבע האריך להקל ולדחות הירושלמי מהלכה ותמה עליו א״ר או׳ י״ב שהרי ב״י פסק זה בשם הר״ן והגמ״י ורוקח וכ״כ הכלבו. וכ״מ מרי״ו וכתב וכל ראיותיו יש לדחות בקל ואין להאריך יעו״ש. וכ״כ מ״א שם על דברי ב״ש הנז׳ דאין לסמוך עליו נגד כל הני רבוואתא. וכ״ה הסכמת האחרונים כדברי הירושלמי הנז׳ וכפסק מור״ם ז״ל:
(ל) שם הגה. ואין מעמידין חלב ביו״ט. אבל מה שקורין בערבי לב״ן ובלשון לעז יגורטי מותר לעשותו ביו״ט דכל העמדת חלב שאסר הירושלמי והפו׳ היינו במעמיד חלב בקיבה כמ״ש רש״י והרמב״ם ושאר פו׳ דאז אסור משום בורר דנפרש הקום מן החלב אבל זה היגורטי שמעמידין אותו במעט יגורטי ונקפה כלו כמו שהוא וליכא ביה ליתא דברירה כל הנך רבוותא דאסרי להעמיד החלב ע״י קיבה מודו בנ״ד דשרי ולית ביה איסור כלל. כן העלה הרב קרבן אשה חא״ח סי׳ י״ב. ומ״ש שכנה״ג בהגב״י או׳ ג׳ על דברי באר שבע הנז׳ ואפשר דקיידה היינו יגורטי כבר תמה עליו בקרבן אשה שם ותירץ דבריו אפשר שהיה להם יגורטי שמעמידין בקיבה יעו״ש. ודברי הרב קורבן אשה הנז׳ הביא אותם רב פעלים ח״ד סי׳ ט״ו והסכים לדבריו וכתב והיינו אם יש לו חלב שנחלב מעיו״ט יעו״ש. וכ״פ בספרו בן א״ח פ׳ במדבר או׳ יו״ד:
(לא) שם הגה. ואין מעמידין חלב ביו״ט. וכן אסור לעשות סיראוויטקע שנותן מעט חומץ בחלב כדי שיתברר מי החלב דכל זה בורר ממש ואסור לרשב״א מדאו׳ ולש״פ מדרבנן. ח״א כלל פ״ב או׳ ו׳ מ״ב או׳ כ״ב. ולצורך חולה שאין בו סכנה י״ל דשרי דאוכל נפש ג״כ הוא וצ״ע. א״א או׳ י״ב. מ״ב שם. ואפשר דיש להתיר לחולה ע״י שינוי אם יש בו צורך כל כך:
(לב) שם בהגה. וה״ה דאין עושין חמאה וכו׳ והטעם שם בריב״ש דאסור משום בורר וכתב עוד שם דראוי לאסור אפי׳ ע״י עכו״ם דאמירה לעכו״ם שבות אפי׳ בדבר שאין בו אלא איסורא דרבנן יעו״ש והב״ד ב״י. ט״ז סק״ז. מ״א ס״ק י״ג. וכתב שם הט״ז דאם צריך לכך משום שמחת יו״ט יש להתיר ע״י עכו״ם יעו״ש וכ״ה בריב״ש גופיה בכתב ולא התירוה אלא במקום מצוה יעו״ש. דה״ה המו״ק דאם צריך לכך משום שמחת יו״ט יש להתיר ע״י עכו״ם. וכ״כ ח״א כלל פ״ב או׳ ה׳ אלא שכתב שם הח״א דלרשב״א גם זה אסור וע״כ כתב מ״ב בשער הציון דאין להתיר אלא א״כ אין לו מה יאכל וכמ״ש בשע״ש יעו״ש:
(לג) שם בהגה. וה״ה דאין עושין חמאה וכו׳ ואם יש בו צורך יו״ט יש להתיר לעשות ע״י שינוי וכ״ש אם היה טרוד מבע״י ונחפז ולא היה לו אפשר לעשות מבע״י עו״ש או׳ ד׳ והב״ד א״ר או׳ י״ג. אבל בספר בגדי ישע כתב דקשה לסמוך עליו מה שמפורש לאסור בש״ע וע״כ בודאי אין לסמוך להתיר עכ״ל:
(לד) שם בהגה. וה״ה דאין עושין חמאה וכו׳ ונראה דמותר לקלוט שומן הצף על פני החלב שקורין סמעטני אפי׳ בשבת וכשיגיע סמוך לחלב יניח קצת עם החלב וכמ״ש סי׳ שי״ט סעי׳ י״ד ודוקא שצריך לאכלו בו ביום ואם א״צ לו רק שחושש שיפסיד ויתקלקל מותר לעשותו ע״י עכו״ם וכמ״ש סי׳ ש״ז סעי׳ ה׳ מ״א ס״ק י״ג. א״ר שם. חמ״מ או׳ ה׳ ח״א שם או׳ ז׳ מק״ק סי׳ ט״ו או׳ ט׳ מ״ב או׳ כ״ג. ובמו״ק כתב דגם בעשיית חמאה הנ״ל ג״כ מותר ע״י עכו״ם אם הוא חושש שיתקלקל הסמעטנ״י אם לא יעשה חמאה, והב״ד מ״ב שם. ועיין במחה״ש שכתב דדוקא בשבת צריך להניח קצת סמוך להחלב אבל ביו״ט כשצריך לבו ביום א״צ להניח כלל יעו״ש אבל מסתמיות שאר דברי האחרונים הנז׳ משמע דאין לחלק. וכ״כ מק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ י״ג. וכתב שם ח״א דמותר לקלוט הסמעטנ״י מן החלב לשתות בו קאווע ור״ל כיון שלוקחו לאכלו לאלתר א״צ להניח קצת סמוך לחלב, ועיין עוד מ״ש בזה לעיל סי׳ שי״ט או׳ ק״י יעו״ש.
(יט) גבינה ביום טוב – עשיית הגבינה בשבת אסורה משום בונה1, שהופך את החלב הנוזלי לאוכל מוצק. ואף שודאי שעשיית גבינה היא צורך אוכל, אסרוה חכמים ביום טוב מפני שבדרך כלל אין זו מלאכה שאדם עושה ליומו, וכפי שהסברנו בסימן תצ״ה2.
(כ) ביום טוב – העמדת החלב נעשית לצורך הפרדת החלב מהמים שבו (הנקראים ״קום״). בדרך כלל אין זו מלאכה המיועדת ליומה בלבד, ולכן אסורה. וכך גם עשיית החמאה, שהיא תהליך של כמה ימים, אסורה ביום טוב.
1. שבת צה ע״א; רמב״ם הל׳ שבת פ״ז ה״ו, ופ״י הי״ג.
2. אמנם נחלקו הפוסקים האם עשיית הגבינה בשבת אסורה מהתורה משום בונה, או שאין בנין באוכלין והאיסור הוא דרבנן (ראה מ״מ על הרמב״ם בהל׳ שבת פ״ח ה״ז). אולם זה בשבת, אך ביום טוב ראינו שכל דבר שהוא צורך אכילה – אין בו איסור מהתורה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ו) אֵין גּוֹזְזִין אֶת הַיֶּרֶק בְּמִסְפָּרַיִם שֶׁדַּרְכָּן לְחָתְכָם בָּהֶן מִן הַמְחֻבָּר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ז׳
(ז) ואין גווזין הירק במספרים וכו׳ ומתקנין את הקונדס ואת העכביות ברייתא בפרק המביא כדי יין (ביצה לד.) ופירש״י אין גוזזין הירק התלוש שיש בו ראשי עלין נרקבים וכמושים אין גוזזין אותם בתספורת שלו שגוזזין בה מן המחובר דמאן דחזי סבר שליקטן היום: קונדס ועכביות מיני ירקות שיש טורח בתיקונן:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) ואין גוזזין הירק כו׳ פרש״י ירק התלוש שיש בו ראשי עלין נרקבין וכמושין אין גוזזין אותן במספורת דמאן דחזי סבר שלקטן היום:
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ז׳
(ט) ברייתא ביצה ל״ד
(ח) אין גוזזין הירק – פי׳ התלוש שיש בו ראשי עלין נרקבין אין גוזזים בתספורת שלהם דמאן דחזי סבר שליקטן היום.
(יד) אין גוזזין. דמאן דחזי סבר שחתכו היום מן המחובר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) הירק – פי׳ התלוש שיש בו ראשי עלין נרקבין אין גוזזין במספרים שלהם דמאן דחזי סבר שליקטן היום:
(כד) את הירק – פי׳ התלוש שיש בו ראשי עלין נרקבין אין גוזזין בתספורת שלהם. דמאן דחזי סבר שחתכו היום מן המחובר:
את הירק – עיין מ״ב וכתב הפמ״ג אבל לחתוך ירק דק דק שרי ביום טוב [ור״ל אף דבשבת אסור וכדלעיל בסימן שכ״א סי״ב] כטחינת תבלין הא בכלי שלהם כעין סכין קבוע בדף עץ (שקורין ברוסיא שעטקוואניצע) יש לומר אסור שדרך לעשות לימים הרבה עכ״ל:
(לה) [סעיף ו׳] אין גוזזין את הירק. התלוש שיש בו ראשי עלין נרקבין וכמושין אין גוזזין אותן בתספורת שלו שגוזזין בה מן המחובר דמאן דחזי סבר שלקטן היום. רש״י ביצה ל״ד ע״א. ב״י. ט״ז סק״ח. מ״א ס״ק י״ד:
(לו) שם. אין גוזזין את הירק וכו׳ אבל לחתוך את הירק דק שרי ביו״ט כטחינת תבלין הא בכלי שלהן כעין סכין קבוע בדף עץ י״ל דאסור שדרך לעשות לימים הרבה. מש״ז או׳ ח׳ מק״ק סי׳ ה׳ בליקוטי רימ״א או׳ יו״ד. מ״ב בב״ה:
(כא) מן המחובר – ירק תלוש אין בגזיזתו מלאכה. אולם אסרו זאת חכמים משום ״עובדין דחול״, מפני ששימוש בכלים המיוחדים לעבודת גינה יוצר אווירת חולין.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ז) מְתַקְּנִים אֶת הַקֻּנְדָּס וְהָעַכָּבִיּוֹת. {הַגָּה: וּמֻתָּר לִמְלֹחַ הַרְבֵּה חֲתִיכוֹת צְנוֹן בְּיוֹם טוֹב אִם רוֹצֶה לְאָכְלָן, אַף עַל פִּי שֶׁאָסוּר בְּשַׁבָּת; וְיֵשׁ מַחְמִירִין (מַהֲרִי״ל).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ז׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) קונדס ועכביות ירקות שיש טורח בתיקונן וכבר תנא קוץ זה הקונדס ודרדר אלו העכביות:
רמב״ם שביתת יום טוב ג׳:ז׳
(י) שם והם מיני ירקות שיש טורח בתיקונם
(ט) קונדס ועכביות – הן מיני ירקות שיש טורח בתיקונן.
(י) ויש מחמירין – נראה טעמם דאע״ג דא״א מעי״ט מ״מ כיון שאפשר למלוח כל חתיכה בפ״ע יעשה כן ובמהרי״ל כתוב אם מלח כל חתיכה בפ״ע מותר להשהות׳ במלח ואח״כ יאכל כ״ה בא״ז אבל הוא נהג שלא לשהות במלח בי״ט ולא בשבת אך מטבל ואוכל מיד.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) מתקנים וכו׳. גם זה אסור במספריים (עבודת הקודש):
(טו) [לבוש] ויש אוסרין. לשון רמ״א ויש מחמירים פירוש דמהרי״ל נהג כך מצד חומרא ולא מדינא ועיין סימן שכ״א ס״ק [ה׳]:
(טז) [לבוש] אלא ישנה וכו׳. ואם אי אפשר לשנות מותר (עבודת הקודש דף מ״ד):
(יב) ועכביות – הן מיני ירקות שיש טורח בתיקונן:
(ז) ס״ז מותר למלוח כו׳ – כמ״ש י״א ב׳ מולח אדם כו׳ וכ״ש כאן שצריך לכל:
(ח) ויש מחמירין – דשם משום תחלתן התירו ועבהג״א שם ד״ה ומשום כו׳. ועברא״ש שם משום דאין עיבוד כו׳ וזה מסכים לס׳ ראשונה וגם י״ל דכאן לכ״ע מותר כיון שרוצה לאכלן כנ״ל:
(כה) קונדס ועכביות – שיש טורח בתיקונן ושרי דהוי הכל צורך אוכל נפש. וה״ה שאלאטי״ן ירק מר מותר להוציא מימיו [פמ״ג]:
(כו) אע״פ שאסור בשבת – כדלעיל בסימן שכ״א ס״ג ביו״ט מותר דא״א לעשותן מעיו״ט:
(כז) ויש מחמירין – טעמם דאפשר למלוח כל חתיכה בפני עצמה. וטוב לחוש לדבריהם לכתחלה:
(לז) [סעיף ז׳] מתקנין את הקונדס וכו׳ מיני ירקות הן שיש טורח בתקונן. רש״י שם. ב״י. ט״ז סק״ט. ועיין רש״י עה״ת שפי׳ וקוץ ודרדר קונדס ועכביות והוא ממד״ר פ׳ בראשית. וכ״כ פרישה או׳ ד׳ ובערוך פי׳ ירקות שהם מרים וצריך למתקן ע״י האור ברותחין דאעפ״י שקודם שמיתקן אינם ראויין לאכלם יכול לטלטלו כדי למתקן לצורך אכילה. או״ז. פת״ע או׳ י״ז. בסמ״ג איתא מתקנין את האוכל שיש בו קוצים כגון קונדיות ועכביות בתספורת. וכ״ה בכלבו פת״ע שם:
(לח) שם. מתקנין את הקונדס וכו׳ וה״ה שלאטין ירק מר מותר להוציא מימיו מש״ז או׳ ט׳ ליקוטי רימ״א שם או י״א. מ״ב או׳ כ״ה:
(לט) שם בהגה, אעפ״י שאסור בשבת. כמ״ש לעיל סי׳ שכ״א סעי׳ ג׳ מותר ביו״ט שהרי אם היה עושה כן מעיו״ט היה מפיג טעם הצינון. ר״ז או׳ ט״ו:
(מ) שם בהגה. ויש מחמירין. נראה הטעם דאע״ג דא״א מעיו״ט מ״מ כיון דאפשר למלוח כל חתיכה בפ״ע יעשה כן ובדרשות מהרי״ל ה׳ יו״ט כתוב אם מלח כל חתיכה בפ״ע מותר להשהותם במלח ואח״כ יאכל אבל הוא נהג שלא לשהות במלח ביו״ט ולא בשבת אך מטבל ואוכל מיד. ט״ז סק״י. חמ״מ או׳ ז׳. ועיין לעיל סי׳ שכ״א סעי׳ ג׳ וסעי׳ ד׳ והיינו שהוא היה נוהג להחמיר בשבת ויו״ט כמו לשם בסעי׳ ג׳ שהיה מטבל אחת אחת ואוכל מיד:
(מא) שם בהגה. ויש מחמירין. וטוב לחוש לדבריהם בדבר שאין בו הפסד כלל. ר״ז או׳ ט״ו מ״ב או׳ כ״ז:
(כב) הקונדס והעכביות – מיני ירקות שהתקנתם למאכל כרוכה בטרחה מרובה. ואמנם יכולנו לחשוב שאסור להכינם ביום טוב, אך להלכה מותרת הטרחה לצורך אכילת היום. ומה שאסרו חכמים בסעיפים הקודמים אלו רק מעשים הנראים כטרחה לצורך מחר.
(כג) ויש מחמירין – בשבת אסור למלוח כמה חתיכות צנון יחד, משום שנראה ככובש ירקות, אלא יטבול כל פעם צנון אחד במלח ויאכל1. אך ביום טוב, שמותר בו להכין אוכל, אין בזה איסור. ושיטת המחמירים היא שהיות שהאיסור בשבת הוא משום שנראה ככובש, מה לי שבת ומה לי יום טוב. וכתבו במשנה ברורה ובכף החיים2 כי טוב להחמיר לכתחילה כשיטה זו3.
1. שו״ע שכ״א, ג. על פי שבת קח ע״ב; רש״י שם; רמב״ם הל׳ שבת פכ״ב ה״י.
2. משנה ברורה בס״ק כז בשם הט״ז; וכף החיים באות מ׳. ושניהם פירשו הטעם: ״כיוון דאפשר למלוח כל חתיכה בפני עצמה״. וערוך השולחן (סעיף יב) מקל, וכתב ״ואין בזה טעם לאיסור אם ערב לו יותר כשישהנה במלח״. וכן מקל האליהו רבא.
3. ויש עצה להתיר לשיטת המחמירים, שגם בשבת לא אסרו להמליח אם מוסיף גם שמן, שכך לא נראה ככובש (משנה ברורה שכ״א ס״ק יד).
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ח) אַף עַל פִּי שֶׁהֻתְּרָה הוֹצָאָה בְּיוֹם טוֹב אֲפִלּוּ שֶׁלֹּא לְצֹרֶךְ, לֹא יִשָּׂא מַשָּׁאוֹת גְּדוֹלוֹת כְּדֶרֶךְ שֶׁהוּא עוֹשֶׂה בַּחוֹל, אֶלָּא צָרִיךְ לְשַׁנּוֹת. כֵּיצַד, הַמֵּבִיא כַּדֵּי יַיִן מִמָּקוֹם לְמָקוֹם לֹא יְבִיאֵם בְּסַל וּבְקֻפָּה לָתֵת לְתוֹכוֹ אַרְבָּעָה אוֹ חֲמִשָּׁה כַּדִים בְּיַחַד, אֶלָּא יְבִיאֵם עַל כְּתֵפוֹ אוֹ לְפָנָיו אֶחָד אוֹ שְׁנַיִם, דְּמוּכָח שֶׁלְּצֹרֶךְ יוֹם טוֹב הֵבִיאָם. {הַגָּה: וְדַוְקָא כְּשֶׁמּוֹלִיכִין מִמָּקוֹם לְמָקוֹם, אֲבָל מִזָּוִית לְזָוִית (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם רַשִׁ״י) אוֹ מִבַּיִת לְבַיִת בְּאוֹתוֹ חָצֵר (אוֹר זָרוּעַ), שָׁרֵי בְּכָל עִנְיָן.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהביאור הגר״אמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳-ב׳, רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳
(ח) אע״פ שמותר לטרוח לתקן צרכי סעודה בי״ט וכולי הלכך המביא כדי יין ממקום למקום לא יביאם בסל וקופה אבל מביא הוא על כתיפו או לפניו שם (כט:) ופירש״י ממקום למקום. בתוך התחום או ע״י עירוב: לא יביאם בסל ובקופה. לתת שלש וד׳ בתוך קופה וישאם משום דנראה כמעשה דחול לשאת משאות: אבל מביא על כתיפו. אחד או ב׳ דמוכח דלצורך י״ט: או לפניו. בידו ומשמע מדבריו דבמוליך הכדים בחוץ במקום רואים דוקא הוא דאמר דלא יביאם בסל ובקופה אבל מטלטל במקום שאין רואים כגון מזוית לזוית באותו בית מביא כי היכי דבעי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) המביא כדי יין כו׳ ובתוך התחום או ע״י עירוב רש״י:
רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳-ב׳, רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳
(יא) ל׳ הרמב״ם בפ״ה
(יב) משנה שם כ״ט וכפי׳ רש״י שם
(טו) שרי בכל ענין. אפי׳ טובא כמ״ש סי׳ תקכ״א וכתבו התוס׳ דעדיף לישא הרבה ביחד כדי למעט בהילוך ונ״ל דכ״ע מודים בזה דלא כהרב״י שכתב בסי׳ שכ״ג ס״ה מחלוקת בזה ומ״ש הטור למעט במשוי עדיף מיירי שמוליכין דרך מבוי המעורבת דשכיחי רבים:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) אבל מזוית וכו׳. כן כתב עבודת הקודש שם וסמ״ג ואילו ראה הבית יוסף לא הוי למד ממשמעות לשון רש״י גם בתוס׳:
(יח) ריש פרק המביא. אשתמיטתיה:
(ט) ס״ח אע״פ כו׳ אלא כו׳ – כמש״ש א״ל כו׳ אמור רבנן כמה כו׳. וכמש״ו:
(י) ודוקא כו׳ אבל מזוית לזוית – עתוס׳ שם ד״ה המביא כו׳ וי״ל דהתם כו׳ וי״ל דלמה דפי׳ כו׳:
(יא) או מבית כו׳ – דבשבת מיירי ג״כ מבית לבית ול״ד באותו בית כמ״ש תוס׳ שם דאינו יכול להוציא לחוץ וכמ״ש בפ״ה ל״ו והכא תנן משילין כו׳ התם מאי כו׳ הכא תנן כו׳ אלמא דאפי׳ מבית לבית מיירי שם:
(כח) לא יביאם בסל וכו׳ – אפילו לצורך שתיית היום. ומשמע מעבודת הקדש דאפילו אם ירצה ליתן בתוך הסל רק שנים גם כן אסור דהוא עובדא דחול ואפשר דהשו״ע סבר ג״כ הכי אלא נקט דבר ההוה:
(כט) ממקום למקום – היינו במבואות דשכיחי בה רבים ומחזי כעובדא דחול:
(ל) שרי בכל ענין – אפילו יותר מארבעה וחמשה כדים. ואדרבה יותר טוב הוא להוליך הרבה ביחד משיוליך מעט מעט ויצטרך להרבות בהילוך:
אפילו שלא לצורך וכו׳ – דמוכח שלצורך יו״ט הביאם. הנה המחבר התחיל בלשון הרמב״ם ומסיים בלשון הטור והטור כתב דבריו ע״פ פרש״י דמיירי אפילו בעושה כ״ז לצורך סעודה ואפ״ה בעינן שיהיה מוכח. וכן כתב במאירי ובעבודת הקודש ומלשון הרמב״ם משמע לכאורה דכ״ז מיירי בעושה שלא לצורך אוכל נפש אבל באמת קשה מאד לומר שהרמב״ם יחלוק על כל הפוסקים בזה ויתיר בלי שום שינוי היכי דהוא לצורך יו״ט וגם בגמרא קאמר הני נשיא דמיילין חצבייהו וכו׳ מוכח להדיא דאף במשא שהוא לצורך יו״ט ג״כ הכי הוא. ואולי דכונת הרמב״ם נמי לאסור אף שעושה לצורך יו״ט ומש״כ אע״פ שהותרה וכו׳ הכי פירושא דאף ע״פ שהקילו כ״כ בהוצאה אף שלא לצורך כלל מ״מ באופן המשא החמירו דצריך לשנות לעולם שלא כמעשהו בחול ואף אם נושא לצורך יו״ט. וכ״ז שכתבנו הוא רק ליישב דעת הרמב״ם עצמו אבל מה שסיים המחבר דמוכח שהוא לצורך יו״ט הביאם אין זה מדויק לדעת הרמב״ם דלדידיה אפילו שלא לצורך יו״ט כלל ג״כ מותר (ורק אם עושה שינוי בנשיאתו ובלא יכוין בנשיאתו להכין זה לצורך מחר) וכמובא דעתו בסימן תקי״ח ע״ש בב״י והגר״א וצ״ע:
(מב) [סעיף ח׳] אעפ״י שהותרה הוצאה ביו״ט אפי׳ שלא לצורך. ומ״מ בעינן צורך קצת כמ״ש לקמן רסי׳ תקי״ח יעו״ש:
(מג) שם. אלא צריך לשנות. ואפי׳ אם עושה לצורך היום. עה״ק שער ג׳ או׳ ז׳ מ״ב או׳ כ״ח:
(מד) שם. אלא צריך לשנות. ואם א״א לשנות מותר. גמ׳ וכ״כ הרוקח סי׳ רצ״ט כלבו סי׳ נ״ח. עה״ק שם. א״ר או׳ ט״ז. ועיין לקמן או׳ ן׳:
(מה) שם. לתת לתוכה ארבעה וכו׳ וה״ה שנים או אחת לא יביאם בסל ובקופה משום עובדא דחול אלא על כתפו וכמ״ש אח״כ אלא יביאם על כתפו או לפניו אחד או שנים. ומ״ש ארבעה או חמשה משום שכך הדרך לשאת בסל ובקופה אבל אם הוא אחד או שנים בלא״ה הדרך לשאת אותם בידו או על כתפו. וכ״מ מסתמיות דברי הרוקח והכלבו ועה״ק הנ״ז שכתבו בסתם המביא כדי יין לא יביאם בסל ובקופה וכו׳ משמע יהיה מה שיהיה אפי׳ אחת לא יביאם בסל ובקופה משום עובדא דחול. ואח״כ ראיתי שכ״כ בהדיא בתיו״ט יעו״ש. וכ״כ באו״ז בשם הריב״א:
(מו) שם הגה. ודוקא כשמוליכין ממקום למקום. שמצויים בו רבים כגון ברחובות או במבואות. ר״ז או׳ י״ז. והוא ממ״ש מ״א ס״ק ט״ו לדעת הטור. וכ״מ מדברי מור״ם ז״ל שכתב או מבית לבית באותו חצר משמע אבל לא במבוי והגם שבד״מ או׳ ב׳ כתב בשם או״ז אבל מבית לבית באותו העיר מותר לא פסק כמותו רק באותו חצר וכ״כ הלבוש. וכ״ה הסכמת האחרונים.
(מז) שם בהגה. שרי בכל ענין. אפי׳ טובא. ועדיף טפי לישא הרבה ביחד כדי למעט בהילוך. מ״א ס״ק ט״ו. חמ״מ או׳ ח׳ ר״ז או׳ י״ז. מק״ק סי׳ י״ב או׳ י״ט. מ״ב או׳ ל׳:
(כד) שלצורך יום טוב הביאם – המשנה אוסרת להעביר ביום טוב כמות גדולה של כדים בתוך כלי ממקום למקום, ומתירה לסחוב רק אחד או שניים על כתפו. ומבאר המחבר שלא מדובר כאן באיסור הוצאה, שהותר ביום טוב (אפילו שלא לצורך), ואף לא באיסור טרחה, שהותר לצורך אוכל נפש, אלא האיסור הוא משום ׳עובדין דחול׳. סחיבת משאות, אם כן, היא מעשה הפוגע בקדושתו של יום טוב, ועדיף אף להוסיף בטִרחה וללכת כמה פעמים מאשר להעביר כמויות גדולות בבת אחת. בבית יוסף כתב שהאיסור הוא גם כאשר מעביר מבית לבית באותה חצר, אולם מפינה לפינה באותו בית אין צריך לשנות.
(כה) מבית לבית באותו חצר – הרמ״א מקל, ואוסר דווקא אם צריך לעבור ברשות הרבים; אך באותה חצר, ואפילו מבית לבית באותה חצר – מותר. ובמקרים אלו אף עדיף ללכת בפעם אחת עם כמות גדולה, כדי למעט בטרחה1.
1. דברי הרמ״א מבוססים על קושיית התוספות (ביצה כט ע״ב ד״ה ״המביא״) על המשנה המורה להמעיט במשא ולהרבות בטרחה, מהמשנה בשבת (קכו ע״ב) האומרת: ״מפנין אפילו ארבע וחמש קופות של תבן ושל תבואה מפני האורחים״ (והביאה המחבר באו״ח של״ג, א). ומבואר שם בגמרא שלמעט בהילוך עדיף מלמעט בטרחה, ההפך ממה שעולה ממשנתנו. ופסק הרמ״א על פי התוספות, שהמשנה בשבת עוסקת כשאינו יוצא החוצה, לכן לא אסרו מפני מראית ׳עובדין דחול׳. ונראה לי להוסיף שבמשנה בשבת רצונו לפנות את האוצר, לכן עדיף שיסיים את הפינוי במהירות. אך במשנה בביצה רצונו להעביר את הכדים ממקום למקום, ודווקא בהעברת כמויות גדולות נראה כ׳עובדין דחול׳.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהביאור הגר״אמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ט) הַמּוֹלִיךְ אֶת הַתֶּבֶן לֹא יַפְשִׁיל אֶת הַקֻּפָּה לַאֲחוֹרָיו, אֶלָּא נוֹטְלָהּ בְּיָדוֹ.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהעטרת זקניםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) שם במשנה
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לא) לאחוריו – ג״כ מטעם דהוי כעובדא דחול:
(מח) [סעיף ט׳] לא יפשיל את הקופה וכו׳ ג״כ הטעם משום דהוי כעובדא דחול. ב״י לבוש:
(כו) נוטלה בידו – גם כאן, כבסעיף הקודם, נשיאת התבן מאחוריו גנאי היא ליום טוב, ועליו להחזיקו בידו אף אם בכך מרבה את הטרחה.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהעטרת זקניםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(י) וְכֵן מַשָּׁאוֹת שֶׁדַּרְכָּן לִשָּׂא אוֹתָם בְּמוֹט, יִשָּׂא אוֹתָן עַל גַּבּוֹ מֵאֲחוֹרָיו; וְשֶׁדַּרְכָּן לִשָּׂא אוֹתָן מֵאֲחוֹרָיו, יִשָּׂא אוֹתָן עַל כְּתֵפוֹ; וְשֶׁדַּרְכָּן לְהִנָּשֵׂא עַל הַכָּתֵף, יִשָּׂא אוֹתָן בְּיָדוֹ לְפָנָיו, אוֹ יִפְרֹשׂ עֲלֵיהֶן בֶּגֶד וְכָל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה מִשִּׁנּוּי הַמַּשָּׁא; וְאִם אִי אֶפְשָׁר, כְּגוֹן שֶׁזִּמֵּן הַרְבֵּה אוֹרְחִים וְצָרִיךְ לְמַהֵר וּלְהָבִיא לִפְנֵיהֶם, עוֹשֶׂה כְּדַרְכּוֹ. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בְּנוֹשֵׂא עַל הָאָדָם אֲבָל עַל גַּבֵּי בְּהֵמָה לֹא יָבִיא כְּלָל.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳-ב׳, רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳, רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:ב׳
(ט) ומה שכתב רבינו אפילו אין בשינוי קלות המשא שם אתקין רבא במחוזא דדרו בדחקא לידרו ברגלא דדרו ברגלא לידרו באכפא דדרו באכפא ניפרו׳ סודרא עליה ופי׳ רש״י בדחקא. משוי שאדם נושא על כתפו בחול בטורח בי״ט ישאנו ברגלא עתר שקורין פורק״א שהוא שינוי להקל: לידרו ברגלא. בשני בני אדם במוט על כתפיהם דהיינו נמי שינוי להקל: לידרו באכפא. במוט שבידיהם משום שינוי ואע״פ שאינו להקל מ״מ שינוי הוא ואינו מרבה טורח בשינויו: נפרוס סודרא. קל הוא ואינו מכביד ושינוי בעלמא הוא ולהצנע. והרמב״ם כתב בפ״ה משאות שדרכן לישא אותן במוט ישא אותן על גבו מאחוריו ושדרכן לישא אותן על גבו מאחוריו ישא אותם על כתפו ושדרכם להנשא על הכתף ישא אותם בידו לפניו או יפרוס עליהם בגד וכל כיוצא בזה משינוי המשא:
(י) ומה שכתב רבינו ואם א״א לו לשנות כגון שזימן הרבה אורחים וכו׳ שם אם א״א לשנות מותר ופירש״י אם א״א לשנות. שאין לו סודר לכסותו ורבינו מפרש דהיינו שזימן אורחים הרבה:
כתב הר״ן הא דלא חיישינן הכא בסודרא דלמא אתי לידי סחיטה כתב הרז״ה דהכא ביין וביין ליכא למיחש לסחיטה והכי אמרינן בהדיא בגמרא ר״פ שואל (שבת קמח:) דהני נשי דמליין חצבי מיא מש״ה לא פרסו סודרא עילויה חצבא משום דלמא אתי לידי סחיטה וכתבו שם התוספות מכאן מייתי ר״ת ראיה דביין ושמן לא שייך סחיטה:
ואמרינן תו בגמ׳ נכסייה בנכתמא זימנין דמפסיק ואתי למקטריה הלכך לא אפשר תנן תו במתני׳ פ׳ המביא כדי יין המוליך את התבן לא יפשיל את הקופה לאחוריו אבל נוטלה בידו ולא כתבו רבינו משום דבכלל מה שכתב שצריך לשנות מדרך חול הוא:
אם אדם מצווה בי״ט על שביתת בהמתו או אם מותר לחמר בי״ט כתבתי בסימן תצ״ה:
תניא בתוספתא פ״ג דביצה אין מביאין עצים לא בחבל ולא בקופה ולא במחצלת אבל מביא במטפחת ובחיקו בהמה ששחטה בשדה אם יביאנה לעיר במוט ובמוטה נתבאר בסי׳ תצ״ח:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) וכן כל כל כיוצא בזה כו׳ עיין בב״י:
רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳-ב׳, רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:א׳, רמב״ם שביתת יום טוב ה׳:ב׳
(יד) מהא דאתקין רבא במחוזא שם ל׳
(טו) שם בגמרא וכפי׳ הטו׳
(טז) רמב״ם בפרק ה׳ וציינתיו לעיל בסימן תצ״ה
(טז) יפרוש עליהן בגד. ומיירי ביין דלא גזרינן שמא יסחוט (תוס׳ והרז״ה) ואף על גב שמשמע בר״ן דאף ביין אסור ולא שרי אלא בפירות נ״ל דשרי ביין דלא שייך כיבוס בו דהוי דרך ליכלוך יש״ש וע׳ סי׳ שי״ט ס״י וסי׳ ש״ך סט״ו דבגד העשוי לפרוס עליו אפי׳ במים שרי: אמרי׳ בגמ׳ נכסי׳ בנכתמא זמנין דנפיל ואתי לאתויי וצ״ע למה השמיטוהו הפוסקים (יש״ש) ולי צ״ע מה בכך אם ישאנו הלא הוצאה מותרת בי״ט ובפרט בכלי הצריך לו לכן נ״ל דהגי׳ הנכונה כדאיתא בשבת דף קמ״ח נכסי׳ בנכתמא זימנין דמפסיק ואתי למקטריה ופרש״י מתוך שאתה מצריכו כיסוי קטר ליה בכד וזמנין דמפסיק ואתי למקטריה והוא קשר של קיימא משמע בהדיא דעכשיו דא״צ כיסוי מותר לשאת בכיסוי שאם יפסיק יניחנו כך ולא יקשרנו ולכן השמיטוהו הפוסקים כנ״ל ברור:
(יז) אורחים. אפי׳ מאותה העיר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) בגד וכו׳. מיירי ביין דלא גזרינן שמא יסחוט או אפילו במים וכלי שפיו צר (תוס׳). בגד העשוי לפרוס עליו אפילו במים שרי (מגן אברהם), ועיין סימן שי״ט סעיף י׳, ורש״י בשבת דף קמ״ח פירש דמיירי בדבר יבש גרסינן בביצה דף ל׳ הני נשי דמליין חצבייהו מיא ולא משניין משום דלא אפשר תכסייה בנכתמא זימנין דנפיל ואתא לאתוי תקטריה זימנין דמפסיק ואתא למקטריה תפרוס סודרא עלויה זימנין דמטמיש במיא ואתא לידי סחיטה, עד כאן, וכתב בים של שלמה שמעינן מזה שלא יכסו אותן בכיסוי שלהן ותמיהני למה השמיטו המחברים, עד כאן, ומגן אברהם כתב דלא גרסינן זימנין דנפיל וכו׳ אלא תכסייה בנכתמא זימנין דמפסיק וכו׳ וכן הוא בשבת דף קמ״ח גם הקשה על גירסתינו מה בכך אם ישאנו הלא הוצאה מותרת ביום טוב ובפרט בכלי הצריך לו. ולעניות דעתי לתרץ קושיא זו דכיון שאין צריך בו אלא משום שינוי הוי הוצאה שלא לצורך ועוד דנכתמא לחוד כשאינו על הכד אין צורך בו, ומכל מקום ברש״י מוכח שם דלא גריס וכן פירש מהרש״א, ובזה ניחא דקשה נימא זימנין דמיפסק ואתא לאתוי וכהאי גוונא הוא בשבת דף נ״ח גבי זוג שבכסותו אלא דלא חיישינן אתא לאתויי בזה, אך תימא דאישתמיט לגדולים מה שכתב בעבודת הקודש דף מ״ד זה לשונו, נשים הממלאים מים מן המעיין לא יכסו את הכד בבגד שמא תיפול ותביא אותה בידה מרשות הרבים לרשות היחיד ואם בפי הכד פעמים שיפסיק ותבוא לידי קשירה, עד כאן, הרי מבואר דגריס. אך קשה לי על ספר עבודת הקודש למה קאמר בש״ס זימנין דמטמיש וכו׳ נימא נמי זימנין דנפיל, ועוד דאם כן תיקשי קושיות תוס׳ שם ור״ן וכן רש״י בשבת דף קמ״ח וש״ס דמתיר בפריסת סודר ותירוצם לא שייך אטעם דנפיל, ואפשר לחלק בין פריסה שהוא על פני כולה דלא חיישינן לשמא נפל, ובין לכסות פי הכד דחיישינן. כתב בשיירי כנסת הגדולה דאם הכיסוי קשור בחבל או בדבר אחר דלא חיישינן לנפילה שרי לכולי עלמא, ובש״ס הנזכר לעיל קשה לימא ניחוש שמא לא יקשור בערב שבת ויקשור בשבת, גם צריך עיון מה דפירש רש״י קשר העשוי להתקין וכו׳ דמשמע אף שאינו של קיימא, ובאמת כיון שאינו צריך אלא לשבת זו לא הוי של קיימא ובזה יש לקיים קצת דברי רש״י אף על פי גירסתינו ודו״ק, אך קשה דבשבת דף קמ״ח פירש רש״י דהוי של קיימא:
(יג) בגד – עיין סי׳ ש״כ סעיף ו׳:
(יד) אורחים – אפי׳ מאותה עיר מ״א. ועיין סי׳ של״ג סס״א:
(יב) ס״י וכן – כפי׳ שם:
(לב) וכן משאות שדרכן וכו׳ – כ״ז כדי לשנות מדרך חול:
(לג) יפרוש עליהן בגד וכו׳ – ומיירי במשאות יבשות כגון פירות וכה״ג או ביין דלא שייך למגזר שמא יסחוט דאין בסחיטתו משום ליבון כמבואר בסימן שי״ט ס״י אבל במים אין לפרוס בגד מלמעלה דלא יפול במים ויבוא לידי סחיטה:
(לד) ואם א״א כגון וכו׳ – וה״ה אם א״א לו לשנות מפני סיבה אחרת כגון שאין לו בגד לכסות וכה״ג:
(לה) וצריך למהר וכו׳ – ר״ל וכשעושה כדרכו יובא לפניהם במהרה יותר וכן הא דס״ח לענין קופות ג״כ דינא הכי דאם זימן הרבה אורחים וצריך להביא במהרה לכולם ביחד מותר לשאת בקופות ד׳ וה׳ קבין. ואורחים נקרא לענין זה אפילו מאותה העיר:
(לו) לא יביא כלל – הטעם עיין לעיל בסימן תצ״ה ס״ג ובמ״ב שם:
(מט) [סעיף י׳] או יפרוש עליהם בגד. ומיירי ביין דלא גזרינן שמא יסחוט. הר״ן בשם הרז״ה. וכ״כ התו׳ בשבת קמ״א ע״ב ד״ה נפרוס. ב״י ע״א ס״ק ט״ז. ורש״י שם בשבת פי׳ דמיירי בדבר יבש. א״ר או׳ י״ט. ובגד העשוי לפרוש, עליו אפי׳ במים שרי. מ״א שם. א״ר שם. ועיין לעיל סי׳ שי״ט סעי׳ יו״ד:
(נ) שם. ואם א״א לשנות כגון שזימן וכו׳ וה״ה אם אי אפשר לשנות מפני סיבה אחרת כגון שאין לו בגד לכסות וכה״ג. רש״י ביצה ל׳ ע״א. מ״ב או׳ ל״ד. וכ״כ לעיל או׳ מ״ד:
(נא) שם. כגון שזימן הרבה אורחים אפי׳ מאותם העיר. מ״א ס״ק י״ז. א״א או׳ י״ז. חמ״מ או׳ יו״ד. ר״ז או כ׳ מק״ק שם או׳ י״ב. מ״ב או׳ ל״ה. ור״ל אע״ג שכתב רמ״א לעיל סי׳ של״ג דאורחים מאותם העיר לא הוי סעודת מצוה מ״מ הכא כיון שכבר הזמינם הותר משום כבוד הבריות. מחה״ש, ועיין בדברינו לשם בס״ד:
(נב) שם. עושה כדרכו. ומותר להוליך הרבה כדים ובסל ובקופה ולהפשילם לאחוריו. ר״ז שם.
(נג) שם. אבל ע״ג בהמה לא יביא כלל. והטעם עיין לעיל סי׳ תצ״ה סעי׳ ג׳ ובדברינו לשם בס״ד:
(כז) עושה כדרכו – סעיף זה הוא המשכו של הקודם, ומסביר שיש לשנות באופן נשיאת צורכי האוכל, כדי שלא יטרח כדרך הנושאים בחול. אך אם אי אפשר בשינוי – מצוַת שמחת יום טוב דוחה את גזירת ׳עובדין דחול׳.
(כח) לא יביא כלל – גם איסור נשיאת משא על גבי בהמה הוא משום ׳עובדין דחול׳, כפי שראינו בסימן תצ״ה סעיף ג׳1. אך כאן גזרו גם אם לא ניתן להעביר את המשא בדרך אחרת, כיוון שזהו מעשה חולין גדול ובולט.
1. ובהערה 5, שם הסקנו שאינו משום שביתת בהמתו.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(יא) אֵין מְבִיאִין עֵצִים לֹא בְּחֶבֶל וְלֹא בְּקֻפָּה וְלֹא בְּמַחְצֶלֶת, אֲבָל מֵבִיא בְּמִטְפַּחַת וּבְחֵיקוֹ.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהעטרת זקניםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) תו׳ פ״ג דביצה
(יח) דין הבאת בהמה ששחטה בשדה בסימן תצ״ח סעיף ז׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לז) אין מביאין עצים וכו׳ – ר״ל אפילו ממקומות המותרין להביא וכנ״ל בסימן תק״א ס״ג אפ״ה לא יביאם כרוכים בחבל וכו׳ שלא יעשה כדרכו בחול:
(נד) [סעיף יא׳] אין מביאין עצים וכו׳ ר״ל אפי׳ ממקומות שמותר להביא מהם כמ״ש לעיל בסי׳ תק״א סעי׳ ג׳ אפ״ה לא יביאם כרוכים בחבל וכו׳:
(נה) שם. לא בחבל וכו׳ שזהו דרכם בחול. לבוש:
(כט) במטפחת ובחיקו – גם כאן יש להביא בשינוי, כדי שלא יעשה כמעשהו בחול.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהעטרת זקניםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144